Η συναισθηματική εξάρτηση των νέων
Η συναισθηματική εξάρτηση εκατομμυρίων νέων από τα κινητά τους τηλέφωνα είναι ένα φαινόμενο που χρήζει προσοχής. Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ανάγκη για σύνδεση και αλληλεπίδραση με τους συνομηλίκους τους ενισχύεται μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες. Ωστόσο, αυτή η αίσθηση του ανήκειν σε μια ομάδα μπορεί τελικά να οδηγήσει σε απομόνωση, καθώς οι νέοι βυθίζονται σε έναν μουντό, προσωπικό κόσμο, απομακρυνόμενοι από τις πραγματικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
Ο Αρκάς αποτυπώνει αυτή την κατάσταση με το σημερινό του σκίτσο, όπου παρουσιάζει δύο αγόρια καθισμένα στον καναπέ, απορροφημένα στα κινητά τους τηλέφωνα. Ο ένας από αυτούς λέει: «Δεν μπορώ να ξεκολλήσω από το κινητό, ρε γαμώτο!» και ο άλλος απαντά: «Ούτε εγώ! Χθες που ήμουν στον δρόμο, με πέρασε μια γριά απέναντι!»
Σύμφωνα με το βιβλίο «Η αγχώδης γενιά» του κοινωνικού ψυχολόγου Τζόναθαν Χάιντ, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν ελάχιστη ή καθόλου έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις των προϊόντων τους στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων πριν από την κυκλοφορία τους στην αγορά. Στο βιβλίο αναφέρονται τέσσερις βασικές «βλάβες» που προκαλούνται από την εξάρτηση από τα κινητά τηλέφωνα: κοινωνική στέρηση, έλλειψη ύπνου, κατακερματισμός της προσοχής και εθισμός.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από αυτήν τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα και να αναζητήσουμε τρόπους για να ενισχύσουμε τις πραγματικές κοινωνικές σχέσεις και την ψυχική ευημερία των νέων.