Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό στην πόλη της Γάζας. Ο βομβαρδισμός έπληξε καταφύγιο εκτοπισμένων σε σχολείο στη συνοικία Νταράζα (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Dawoud Abu Alkas).
Η Χαμάς καταδίκασε τη «συνέχιση της εγκληματικής επιχείρησης στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας» από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «εξάλειψε τον τρομοκράτη Μουράντ Ραζούμπ στη Γάζα, ο οποίος ήταν ένας από τους δύο δράστες βομβιστικής επίθεσης που είχε προκαλέσει περίπου δέκα τραυματισμούς στη Μπεερσέβα το Μάιο του 2002».
Η ανακοίνωση του στρατού αναφέρει επίσης βομβαρδισμούς στην περιοχή γύρω από την Τζαμπάλια και τη Μπέιτ Λάχια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. «Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης» πραγματοποιήθηκαν «αεροπορικά πλήγματα» και «εμπλοκές εκ του συστάδην για την εξάλειψη τρομοκρατών», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Επιπλέον, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «τρομοκράτες της Χαμάς εκτόξευσαν αντιαρματικούς πυραύλους από το ινδονησιακό νοσοκομείο».
Μόλις ένα ασθενοφόρο διαθέσιμο
Νωρίτερα χθες, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα είναι «έτοιμο» να διαπραγματευτεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ανάλογη με αυτήν που επιτεύχθηκε στον Λίβανο.
Η πολιτική προστασία ανέφερε ότι πλέον λειτουργεί μόνο ένα ασθενοφόρο σε ολόκληρη την περιοχή, λόγω έλλειψης καυσίμων.
Ο πόλεμος που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου 2023 προκλήθηκε από την επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.207 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων ομήρων που πέθαναν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας ή ήταν ήδη νεκροί όταν μεταφέρθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακα.
Οι ευρείες, καταστροφικές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντίποινα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 44.282 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, τα οποία θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ