Η πολιτική σταθερότητα στη χώρα οδηγεί σε έντονες προτάσεις προς τον πρωθυπουργό για αναθεώρηση του εκλογικού νόμου. Οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν την αύξηση του πλαφόν εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή από το 3% στο 4% ή 5%, καθώς και ευρύτερες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα.
Η νέα παράμετρος
Εκτός από τους υποστηρικτές των αλλαγών, υπάρχουν και οι επιφυλακτικοί που πιστεύουν ότι, αν και ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να σκέφτεται τη δημιουργία νέου κόμματος, το Μαξίμου πιθανότατα θα κρατήσει οποιονδήποτε σχεδιασμό «στον πάγο» για την ώρα.
Αυτή η εκτίμηση ενισχύθηκε μετά τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού, γεγονός που δείχνει ότι οι αποφάσεις του Σαμαρά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη συζήτηση γύρω από τον εκλογικό νόμο.
Επιπλέον, η κατάσταση αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς η πιθανή δημιουργία ενός νέου κόμματος από τον Σαμαρά θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει το πολιτικό τοπίο, ειδικά στη Δεξιά πέρα από τη Νέα Δημοκρατία, προσελκύοντας δυσαρεστημένους ψηφοφόρους.
Εντός και εκτός του Μαξίμου, οι αναλύσεις δείχνουν ότι η διείσδυση του Σαμαρά στο υπερδεξιό ακροατήριο είναι σημαντική, με πρόσφατες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το 40% των ψηφοφόρων της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης έχει θετικές απόψεις για τις ενέργειές του.
Οι ιδέες για τροποποιήσεις στο εκλογικό σύστημα είναι πολλές, όπως αναφέρουν τα «ΤΑ ΝΕΑ». Οι υποστηρικτές των αλλαγών προτείνουν, εκτός από την αύξηση του πλαφόν, και την αποσύνδεση της αυτοδυναμίας από τα ποσοστά των κομμάτων εκτός Βουλής, καθώς και μεταρρυθμίσεις στις Περιφέρειες που θα διευκολύνουν την κατανομή εδρών.
Επίσημα, το Μαξίμου διαψεύδει ότι γίνονται σχετικές ζυμώσεις, αλλά οι διεργασίες στο παρασκήνιο δείχνουν ότι το θέμα απασχολεί το γαλάζιο οικοσύστημα, προκαλώντας ποικιλία απόψεων και προσεγγίσεων στο πολιτικό σκηνικό.
Μαξίμου: Σε τριπλή επιχείρηση
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι ψηφοφόροι που απομακρύνθηκαν από τη ΝΔ για να στραφούν σε δεξιότερα κόμματα δεν θα επιστρέψουν, αλλά θα συνεχίσουν να μετακινούνται μεταξύ των μικρότερων κομμάτων. Αυτή η περίοδος, μετά τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού, έχει οδηγήσει την κυβέρνηση σε μια συντονισμένη τριπλή επιχείρηση που αποκλείει οποιαδήποτε αλλαγή στους κανόνες του εκλογικού παιχνιδιού.
Πρώτον, τα γαλάζια στελέχη προσπαθούν να προωθήσουν τα μηνύματα της «πολιτικής σταθερότητας» και της «αρραγούς Κοινοβουλευτικής Ομάδας». Δεύτερον, αποφεύγουν οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση για εκλογολογικά ζητήματα, ώστε να μην δημιουργηθεί κλίμα αστάθειας. Τρίτον, δίνουν προτεραιότητα σε μια νέα επικοινωνιακή στρατηγική που να αντανακλά την πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνία.