18.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΑφγανιστάν: Γυναίκες φυλακισμένες αποκαλύπτουν βιώματα βιασμών και φόνων κατά την κράτησή τους.

Αφγανιστάν: Γυναίκες φυλακισμένες αποκαλύπτουν βιώματα βιασμών και φόνων κατά την κράτησή τους.

Οι γυναίκες που ζουν σε κατάσταση εξαθλίωσης στο Αφγανιστάν και έχουν συλληφθεί για επαιτεία, σύμφωνα με τους αυστηρούς νέους νόμους των Ταλιμπάν, καταγγέλλουν «βάναυσους» βιασμούς και ξυλοδαρμούς κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.

Από τον Αύγουστο του 2021, όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία, οι γυναίκες έχουν αποκλειστεί από τις περισσότερες θέσεις εργασίας, γεγονός που έχει οδηγήσει σε δραματική αύξηση της φτώχειας, ιδιαίτερα σε νοικοκυριά που διοικούνται από γυναίκες. Η ανάγκη τους να ζητιανεύουν για τροφή και χρήματα έχει γίνει επιτακτική, καθώς οι περισσότερες δεν έχουν πρόσβαση σε αμειβόμενη εργασία.

Οι νέοι νόμοι που ψηφίστηκαν το Μάιο του 2023 απαγορεύουν στους «υγιείς ανθρώπους» να ζητιανεύουν αν έχουν χρήματα για να πληρώσουν το φαγητό μιας ημέρας. Επιπλέον, έχει συσταθεί επιτροπή για την καταγραφή των επαιτών, με σκοπό την κατηγοριοποίησή τους σε «επαγγελματίες», «άπορους» ή «οργανωμένους», η οποία περιλαμβάνει τη λήψη βιομετρικών στοιχείων και δακτυλικών αποτυπωμάτων. Σύμφωνα με αξιωματούχους των Ταλιμπάν, σχεδόν 60.000 ζητιάνοι έχουν ήδη «συλλεγεί» στην Καμπούλ.

Γυναίκες σε απόγνωση

Η Ζάχρα, μια 32χρονη μητέρα τριών παιδιών, αναγκάστηκε να μετακομίσει στην Καμπούλ και να ζητιανεύει στους δρόμους για να ταΐσει τα παιδιά της, όταν ο σύζυγός της, ο οποίος υπηρετούσε στον εθνικό στρατό της προηγούμενης κυβέρνησης, εξαφανίστηκε μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

«Πήγα στον δημοτικό σύμβουλο της γειτονιάς και του είπα ότι είμαι χήρα, ζητώντας βοήθεια για να ταΐσω τα παιδιά μου», είπε. «Μου είπε ότι δεν υπήρχε βοήθεια και μου πρότεινε να καθίσω δίπλα στον φούρνο, μήπως και κάποιος μου δώσει κάτι», ανέφερε στον Guardian.

Η Ζάχρα δήλωσε ότι δεν γνώριζε τους νόμους κατά της επαιτείας μέχρι που συνελήφθη. «Ένα αυτοκίνητο των Ταλιμπάν σταμάτησε κοντά στον φούρνο. Πήραν τον γιο μου με τη βία και μου είπαν να μπω στο όχημα», θυμάται. Στη φυλακή, υποχρεώθηκε να εκτελεί δουλειές για τους άνδρες κρατούμενους και, όταν αντέτεινε την αντίστασή της για να μην της πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα, ξυλοκοπήθηκε μέχρι να χάσει τις αισθήσεις της και στη συνέχεια βιάστηκε.

«Από τότε που αφέθηκα ελεύθερη, σκέφτηκα πολλές φορές να βάλω τέλος στη ζωή μου, αλλά τα παιδιά μου με κρατούν ζωντανή», είπε. «Αναρωτιέμαι ποιος θα τα φροντίσει αν δεν είμαι εδώ. Δεν μπορώ να μιλήσω σε κανέναν, φοβάμαι ότι θα με συλλάβουν ξανά αν το κάνω. Για την ασφάλεια της ζωής μου και των παιδιών μου, σιωπώ».

Φρικτές συνθήκες κράτησης

Η Parwana, μια άλλη γυναίκα, συνελήφθη τον Οκτώβριο ενώ ζητιάνευε στην Καμπούλ μαζί με την τετράχρονη κόρη της, μετά την εγκατάλειψη από τον σύζυγό της. Μεταφέρθηκε στη φυλακή Badam Bagh και κρατήθηκε για 15 ημέρες. «Έφεραν και μικρά παιδιά που γυάλιζαν παπούτσια στους δρόμους», είπε. «Μας χτυπούσαν και μας υποχρέωναν να καθαρίζουμε και να πλένουμε πιάτα». Η Parwana δήλωσε ότι βιάστηκε κατά τη διάρκεια της κράτησής της, γεγονός που την έχει αφήσει τραυματισμένη και καταθλιπτική.

Πρώην κρατούμενες ανέφεραν επίσης στο αφγανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Zan Times ότι ήταν μάρτυρες της κακοποίησης παιδιών στη φυλακή, με μια γυναίκα να καταγγέλλει ότι δύο παιδιά ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια της κράτησής τους. «Κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει», είπε. «Αν μιλούσαμε, μας χτυπούσαν και μας αποκαλούσαν ξεδιάντροπους. Το να βλέπω αυτά τα παιδιά να πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μου είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ».

Αβοήθητες και μόνες

Σύμφωνα με το άρθρο 25 του νέου νόμου των Ταλιμπάν, εάν ένας ζητιάνος πεθάνει υπό κράτηση και δεν έχει συγγενείς ή η οικογένεια αρνείται να παραλάβει τη σορό, οι δημοτικοί υπάλληλοι είναι υπεύθυνοι για την ταφή. Οι γυναίκες που χαρακτηρίζονται ως «άπορες» δικαιούνται νομικά οικονομική βοήθεια μετά την αποφυλάκισή τους, αλλά καμία από αυτές δεν δήλωσε ότι έλαβε οποιαδήποτε βοήθεια.

Η Parwana, μετά την απελευθέρωσή της, φοβάται να ζητιανέψει ξανά και βασίζεται στους γείτονές της για βοήθεια. «Πηγαίνω από πόρτα σε πόρτα στη γειτονιά μου, συλλέγοντας μπαγιάτικο ψωμί. Δεν έχω άλλη επιλογή», είπε. «Οι Ταλιμπάν είναι βάναυσοι και καταπιεστικοί, αλλά πού μπορώ να πάω για να διαμαρτυρηθώ; Είμαστε μόνοι μας».

Οι αρχές των Ταλιμπάν δεν έχουν απαντήσει σε πολλαπλά αιτήματα για σχόλια σχετικά με τις καταγγελίες αυτές.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο