14.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕπιστήμες«Χρυσός θησαυρός στην Κίνα: Κοιτάσματα αξίας άνω των 80 δισ. δολαρίων»

«Χρυσός θησαυρός στην Κίνα: Κοιτάσματα αξίας άνω των 80 δισ. δολαρίων»

Στην επαρχία Χουνάν της Κίνας, κοντά σε ένα υφιστάμενο ορυχείο, γεωλόγοι ανακάλυψαν ένα «υπεργιγάντιο» κοίτασμα χρυσού, το οποίο ενδέχεται να είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, με εκτιμώμενη αξία που φτάνει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ανακάλυψη αυτή προκάλεσε άμεση αντίκτυπο στις αγορές, με τις τιμές του χρυσού να εκτοξεύονται σχεδόν σε ιστορικά επίπεδα, φτάνοντας τα 2.700 δολάρια ανά ουγκιά, κοντά στο ρεκόρ που είχε σημειωθεί νωρίτερα φέτος.

Η γεωλογική υπηρεσία της επαρχίας ανέφερε ότι το κοίτασμα βρέθηκε στην περιοχή Γουανγκού, όπου οι επιστήμονες εντόπισαν περισσότερες από 40 φλέβες χρυσού που εκτείνονται σε βάθος 2.000 μέτρων, περιέχοντας περίπου 300 τόνους του πολύτιμου μετάλλου.

Ωστόσο, οι υπολογισμοί υποδεικνύουν ότι το κοίτασμα μπορεί να περιέχει μέχρι και 1.000 τόνους χρυσού, που ισοδυναμεί με περίπου οκτώ φορές το βάρος του Αγάλματος της Ελευθερίας, σε βάθη έως 3.000 μέτρων. Αν αυτή η εκτίμηση επιβεβαιωθεί, η συνολική αξία του αποθέματος θα μπορούσε να φτάσει τα 83 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας μέχρι τα τέλη του 2023, έχουν εξορυχθεί συνολικά 212.582 τόνοι χρυσού.

Η μέγιστη περιεκτικότητα του αποθέματος εκτιμάται στα 128 γραμμάρια χρυσού ανά τόνο μεταλλεύματος, μια σχετικά υψηλή τιμή σε σύγκριση με τα περισσότερα χρυσωρυχεία παγκοσμίως. Ο Τσεν Ρούλιν, ειδικός της γεωλογικής υπηρεσίας του Χουνάν, δήλωσε ότι πολλοί πυρήνες που ανασύρθηκαν από τις γεωτρήσεις περιέχουν ορατό χρυσό.

Εργάτες στο χρυσωρυχείο του Γουανγκού στις 20 Νοεμβρίου (Xinhua/Dai Bin)
Εργάτες στο χρυσωρυχείο του Γουανγκού στις 20 Νοεμβρίου (Xinhua/Dai Bin)

Εργάτες στο χρυσωρυχείο του Γουανγκού στις 20 Νοεμβρίου (Xinhua/Dai Bin)

Επιπλέον, χρυσός έχει εντοπιστεί και σε ερευνητικές γεωτρήσεις σε γειτονικές περιοχές, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλα κρυμμένα αποθέματα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει το LiveScience.com, η εκτίμηση των ποσοτήτων χρυσού που παραμένουν στα χρυσωρυχεία παγκοσμίως είναι δύσκολη λόγω των διαφορών στις μεθόδους αναφοράς.

Μέχρι το 2022, το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα χρυσού ήταν αυτό του χρυσωρυχείου «Σάουθ Ντιπ» στη Νότια Αφρική, που περιείχε περίπου 1.025 τόνους χρυσού, σύμφωνα με την εταιρεία Mining Technology. Αυτό υποδηλώνει ότι το νέο κοίτασμα στην Κίνα μπορεί να είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο που δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού παγκοσμίως, με μερίδιο 10% στην παγκόσμια παραγωγή του 2023, σύμφωνα με το Reuters. Παρά την παραγωγή της, η χώρα καταναλώνει τρεις φορές περισσότερο χρυσό από ό,τι μπορεί να εξορύξει, αναγκάζοντας την να εισάγει από χώρες όπως η Αυστραλία και η Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας μέχρι το τέλος του 2023, έχουν εξορυχθεί συνολικά 212.582 τόνοι χρυσού, εκ των οποίων τα δύο τρίτα εξορύχθηκαν μετά το 1950. Όλη αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί σε έναν κύβο χρυσού με πλευρά 22 μέτρων.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο