Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε το 1977 ένα ψήφισμα που καθόρισε την 29η Νοεμβρίου ως ημέρα αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό. Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε λόγω της απόφασης της Συνέλευσης το 1947 να εγκρίνει το ψήφισμα για τον διαχωρισμό της Παλαιστίνης σε ένα αραβικό και ένα εβραϊκό κράτος.
Το 2005, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ψήφισμα που ανέθεσε στην Επιτροπή για την Άσκηση των Αναφαίρετων Δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού Λαού, σε συνεργασία με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, να συνεχίσουν τη διοργάνωση ετήσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων που σχετίζονται με την Παλαιστίνη και τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.
Φέτος, θα διεξαχθεί έκθεση με τίτλο «Γάζα, Παλαιστίνη: Μια κρίση της ανθρωπιάς μας», η οποία οργανώνεται από την Επιτροπή και τη Μόνιμη Αποστολή του Κράτους της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη, στο κτίριο της Γενικής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη.
Η ιστορία του διαχωρισμού της Παλαιστίνης
Η σημερινή κατάσταση του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, καθώς και οι ρίζες της τρέχουσας σύγκρουσης, ανάγονται στις αρχές του 20ού αιώνα. Η Παλαιστίνη, που ήταν πρώην οθωμανικό έδαφος, τέθηκε υπό βρετανική εντολή το 1922 από την Κοινωνία των Εθνών.
Πριν από αυτό, το 1917, οι Βρετανοί εξέδωσαν τη Διακήρυξη Μπάλφουρ, στην οποία δήλωναν τη στήριξή τους για την ίδρυση μιας εθνικής εστίας για τον εβραϊκό λαό στην Παλαιστίνη, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν θα θίγονταν τα δικαιώματα των μη εβραϊκών κοινοτήτων στην περιοχή.
Από το 1922 και μετά, παρατηρήθηκαν κύματα μετανάστευσης Εβραίων από την Ευρώπη, κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στους ντόπιους Άραβες, οι οποίοι αντέτειναν την πίεση για ανεξαρτησία μέσω εξέγερσης από το 1936 έως το 1939.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι σιωνιστές εξόπλιζαν τους Εβραίους της περιοχής και διεκδικούσαν μια εβραϊκή εθνική πατρίδα, ενώ οι βρετανικές δυνάμεις προσπαθούσαν να καταστείλουν τις ταραχές.
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διάφορες επιτροπές συγκροτήθηκαν για να βρουν μια αποδεκτή λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα. Στα τέλη του πολέμου, τα γειτονικά αραβικά κράτη άρχισαν να ενδιαφέρονται περισσότερο για την Παλαιστίνη. Το 1944, οι ηγέτες των αραβικών κρατών εξέδωσαν το Πρωτόκολλο της Αλεξάνδρειας, τονίζοντας ότι οι κακουχίες που υπέστησαν οι Εβραίοι δεν έπρεπε να συγχέονται με τον Σιωνισμό.
Το 1947, το Ηνωμένο Βασίλειο απευθύνθηκε στα Ηνωμένα Έθνη για να επιλύσει το παλαιστινιακό ζήτημα. Η Γενική Συνέλευση, αφού εξέτασε διάφορες προτάσεις, αποφάσισε με το ψήφισμα 181 (ΙΙ) να διχοτομήσει την Παλαιστίνη σε ένα αραβικό και ένα εβραϊκό κράτος, με την Ιερουσαλήμ να τίθεται υπό ειδικό διεθνές καθεστώς.
Η σημερινή κατάσταση της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
Η Γενική Συνέλευση καθόρισε το 1975 την Επιτροπή για την Άσκηση των Αναφαίρετων Δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού Λαού και παραχώρησε στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης το καθεστώς παρατηρητή στη Γενική Συνέλευση και στις συνεδριάσεις του ΟΗΕ. Στις 29 Νοεμβρίου 2012, η Παλαιστίνη έλαβε το καθεστώς κράτους παρατηρητή μη μέλους στον ΟΗΕ.
Πολλοί οργανισμοί του ΟΗΕ, όπως η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), δραστηριοποιούνται στην Παλαιστίνη, αν και πρόσφατα η λειτουργία τους περιορίστηκε από την κυβέρνηση του Ισραήλ.
Με αφορμή την ημέρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επανέλαβε τη στήριξή του προς τον Παλαιστινιακό λαό, τονίζοντας τη σημασία της διεθνούς αλληλεγγύης.
Κάθε χρόνο την ημέρα αυτή, η διεθνής κοινότητα τιμά τη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό Λαό. Ο ΟΗΕ θα συνεχίσει να στέκεται αλληλέγγυος στον παλαιστινιακό λαό και στα αναφαίρετα δικαιώματά του να ζει σε ειρήνη, ασφάλεια και αξιοπρέπεια.
— António Guterres (@antonioguterres) 29 Νοεμβρίου 2024
Η UNRWA χαρακτήρισε την τρέχουσα κατάσταση στη Γάζα ως τον πιο έντονο βομβαρδισμό άμαχου πληθυσμού από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Είναι η Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό Λαό. Η κατάσταση των Παλαιστίνιων προσφύγων παραμένει η μεγαλύτερη άλυτη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.
Στον τελευταίο χρόνο, η Γάζα έχει υποστεί τον πιο έντονο βομβαρδισμό άμαχου πληθυσμού από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο…
— UNRWA (@UNRWA) 29 Νοεμβρίου 2024
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει καλέσει επανειλημμένα το Ισραήλ να τερματίσει την κατοχή της Παλαιστίνης, συμπεριλαμβανομένων πολλών ψηφισμάτων που απαιτούν κατάπαυση του πυρός. Αντικείμενα ζωτικής σημασίας για τον Παλαιστινιακό λαό παραμένουν η εκεχειρία και η λήξη της γενοκτονίας, όπως έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ.