14.4 C
Athens
Σάββατο, 30 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΖελένσκι: Ποιες παραχωρήσεις εξετάζει για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Ζελένσκι: Ποιες παραχωρήσεις εξετάζει για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει έτοιμος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ακόμα και χωρίς την επιστροφή των εδαφών που έχει προσαρτήσει η Ρωσία, εάν η χώρα του μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ

Σε συνέντευξή του στον Στιούαρτ Ράμσεϊ, επικεφαλής ανταποκριτή του Sky News, ο Ζελένσκι κλήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να προτείνει την παραχώρηση εδαφών από την Ουκρανία στη Ρωσία ως αντάλλαγμα για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να αφορά μόνο τα μη κατεχόμενα τμήματα της χώρας, προκειμένου να τερματιστεί η «θερμή φάση του πολέμου». Αυτό απαιτεί να καλυφθούν από την Ατλαντική Συμμαχία τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι φαίνεται να αποδέχεται ότι τα κατεχόμενα ανατολικά τμήματα της χώρας δεν θα συμπεριληφθούν σε μια τέτοια συμφωνία προς το παρόν, λέγοντας: «Αν θέλουμε να σταματήσουμε τη θερμή φάση του πολέμου, πρέπει να πάρουμε υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ τα εδάφη της Ουκρανίας που έχουμε υπό τον έλεγχό μας». Στη συνέχεια, μπορεί να διαπραγματευτεί την επιστροφή των υπολοίπων εδαφών με διπλωματικό τρόπο.

Ανέφερε επίσης ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι κρίσιμη για να «εγγυηθεί ότι ο Πούτιν δεν θα επιστρέψει» για να καταλάβει περισσότερα ουκρανικά εδάφη, ζητώντας από την Συμμαχία να καλύψει «αμέσως» τα τμήματα της Ουκρανίας που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη πρόταση από την Ατλαντική Συμμαχία.

Τι θα γίνει με τα κατεχόμενα εδάφη;

Αυτή η συνέντευξη είναι η πρώτη φορά που ο Ζελένσκι αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα περιλαμβάνει τον ρωσικό έλεγχο του ουκρανικού εδάφους. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ο πρόεδρος δεν είχε ποτέ δηλώσει ότι θα παραχωρούσε οποιοδήποτε κατεχόμενο ουκρανικό έδαφος στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία κατέλαβε τον Φεβρουάριο του 2014.

Ο Ζελένσκι τόνισε ότι μια τέτοια ενέργεια δεν επιτρέπεται από το ουκρανικό σύνταγμα και ότι η μόνη περίπτωση να είναι δυνατή είναι αν συμφωνήσουν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να αποσχιστούν. Ωστόσο, για να γίνει μια τέτοια ψηφοφορία, το Κίεβο θα πρέπει πρώτα να έχει ξανά τον έλεγχο των εδαφών αυτών.

Διαφαίνεται η ήττα της Ουκρανίας;

Αυτή τη στιγμή, περίπου το ένα πέμπτο του ουκρανικού εδάφους παραμένει υπό ρωσικό έλεγχο. Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Ρωσία κήρυξε μονομερώς την προσάρτηση των περιοχών του Ντονέτσκ, Χερσώνας, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια, μετά από δημοψηφίσματα που δεν αναγνωρίστηκαν διεθνώς.

Παρά τις σθεναρές προσπάθειες του Κιέβου να υπερασπιστεί το έδαφός του και τις αντεπίθεσεις που έχουν γίνει από την αρχή του πολέμου, οι δυνάμεις του Κιέβου βρίσκονται σε μειονεκτική θέση τους τελευταίους μήνες, ενώ η Ρωσία κερδίζει έδαφος στα ανατολικά της χώρας.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο