Η σπιτική μαρμελάδα πορτοκάλι είναι μια εξαιρετική επιλογή για να συνοδεύσετε τοστ, τάρτες ή να χρησιμοποιήσετε ως γέμιση σε επιδόρπια. Τα υλικά που απαιτούνται είναι λίγα και το αποτέλεσμα είναι μια γευστική μαρμελάδα που αναδεικνύει την αυθεντική γεύση και άρωμα των πορτοκαλιών.
Υλικά
1 κιλό πορτοκάλια
700 γρ. ζάχαρη
Χυμός από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Προετοιμασία των πορτοκαλιών: Ξεκινάμε πλένοντας καλά τα πορτοκάλια κάτω από τρεχούμενο νερό. Στη συνέχεια, τα στεγνώνουμε και με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το πάνω και το κάτω μέρος τους. Κόβουμε τα πορτοκάλια στη μέση και έπειτα σε τέσσερα κομμάτια, αφαιρώντας τους σπόρους. Αν θέλετε τη μαρμελάδα με χοντρά κομμάτια, κόψτε τα πορτοκάλια σε μικρότερα κομμάτια. Για πιο λεία υφή, μπορείτε να τρίψετε ή να ανακατέψετε τον πολτό.
Μούλιασμα: Τοποθετούμε τα κομμάτια πορτοκαλιού σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να μουλιάσει για περίπου 2-3 ώρες, ή ακόμα καλύτερα, όλη τη νύχτα. Αυτή η διαδικασία βοηθά στην εξαγωγή της φυσικής πηκτίνης από τα πορτοκάλια, η οποία θα πήξει τη μαρμελάδα κατά το μαγείρεμα.
Freepik
Μαγείρεμα: Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού στο μείγμα πορτοκαλιού και ζάχαρης. Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 30 έως 60 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ξαφρίζουμε την επιφάνεια αν χρειάζεται.
Δοκιμή μαγειρέματος: Για να ελέγξουμε αν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, τοποθετούμε ένα κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα σε ένα κρύο πιατάκι. Γέρνοντας το πιατάκι, η μαρμελάδα πρέπει να ρέει αργά. Αν είναι πολύ υγρή, συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5-10 λεπτά.
Εμφιάλωση: Αποστειρώνουμε τα γυάλινα βάζα βράζοντάς τα σε νερό για 10 λεπτά. Γεμίζουμε τα βάζα με την καυτή μαρμελάδα, αφήνοντας περίπου 1 εκ. χώρο από την άκρη. Κλείνουμε τα βάζα με τα καπάκια τους και τα αναποδογυρίζουμε για να δημιουργηθεί κενό.
Αποθήκευση: Αφού κρυώσουν, αποθηκεύουμε τα βάζα σε δροσερό και ξηρό μέρος. Μόλις ανοίξουμε κάποιο βάζο, τοποθετούμε τη μαρμελάδα στο ψυγείο και την καταναλώνουμε εντός λίγων εβδομάδων.