Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας συνεχίζουν την κατηφόρα τους, ενώ οι σχέσεις Τουρκίας και Αλβανίας προχωρούν με εντυπωσιακή ταχύτητα. Η Άγκυρα ενισχύει τη παρουσία της στην Αλβανία, χτίζοντας στην ουσία μια νέα «Τουρκία» στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Αυτή η κατάσταση αφήνει την Αθήνα ανίσχυρη να παρακολουθήσει τις ραγδαίες εξελίξεις γύρω της.
- Αρθρογράφος: Νικ. Σταυρουλάκης
Η πρόοδος των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας οφείλεται στη στενή συνεργασία των δύο ηγετών, του Ερντογάν και του Ράμα. Αυτή η συνεργασία επιτρέπει στις δύο χώρες να επεκτείνουν την συνεργασία τους σε διάφορους τομείς, όπως η στρατιωτική συνεργασία και η δημόσια διπλωματία. Το μήνυμα που περνά στους αλβανούς είναι ότι «η Τουρκία είναι δίπλα μας, ενώ η Ελλάδα είναι από την άλλη πλευρά». Αυτή η κατάσταση εκφράζεται και μέσω της συνεχιζόμενης κοροϊδίας από τα Τίρανα σχετικά με την οριοθέτηση της ελληνοαλβανικής ΑΟΖ. Οι πανηγυρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης για την υπογραφή συμφωνίας παραπομπής του θέματος στη Χάγη ακολούθησαν την πλήρη αδιαφορία των αλβανικών αρχών για την «συμφωνία». Η επικοινωνιακή στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση δείχνει παιδαριώδη προσέγγιση, με αρνητικά αποτελέσματα.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν έχουν συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες. Λέγεται μάλιστα ως αστείο ότι μερικές φορές χρησιμοποιούν και λίγα ελληνικά, τα οποία ξέρουν και οι δύο. Αυτές οι συναντήσεις τους αφορούν θέματα συνεργασίας και εστιάζουν σε γεγονότα που συμβαίνουν στην περιοχή, με πλήρη συνεργασία. Ορισμένες από αυτές τις επικοινωνίες δημοσιοποιούνται επίσημα, όπως η πρόσφατη τηλεφωνική κλήση τους στις 8 Αυγούστου 2024, που ανακοινώθηκε από το τουρκικό πρακτορείο Anadolu και αναδημοσιεύτηκε από τα αλβανικά Μέσα.
Νέες προκλήσεις
Η τελευταία τους επικοινωνία αφορούσε την επιτήρηση της ελληνοαλβανικής μεθορίου από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) τουρκικής κατασκευής Bayraktar, τα οποία χρησιμοποιούνται για λογαριασμό της αλβανικής κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι τα τουρκικά στρατιωτικά επιτελεία έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την κατάσταση στην περιοχή, χωρίς επίσημες διαδικασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες (πηγή: SLpress.gr), το λογισμικό των drones υποστηρίζεται από τουρκικές υπηρεσίες και έχει ήδη εγκατασταθεί ένας «μηχανισμός άμεσης ανταλλαγής πληροφοριών» στρατηγικής σημασίας μεταξύ Τιράνων και Άγκυρας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα drones, που παραχωρήθηκαν άτυπα, είναι έτοιμα προς χρήση και ήδη εκτελούν πτήσεις από αεροδρόμιο στην ελληνική μειονοτική περιοχή των Αγίων Σαράντα.
Η Άγκυρα επίσης παρέχει τεχνογνωσία στην Αλβανία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Ο στόχος είναι να συμμετέχει η Αλβανία στην κατασκευή τουρκικών οπλικών συστημάτων. Η κυβέρνηση Ράμα έχει ήδη εγκρίνει νόμο για τη δημιουργία κρατικής αμυντικής βιομηχανίας. Αυτές οι συνεργασίες έχουν προετοιμαστεί προσεκτικά από τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο κρατών, με σημαντική βοήθεια από τους Τούρκους συμβούλους που παρακολουθούν τον Ράμα. Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν κατά την επίσκεψη του Ράμα στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο επιβεβαιώνουν αυτήν την συνεργασία και περιλαμβάνουν και κρυφά πρωτόκολλα.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία