Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική», που διεξάγεται στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στη στρατηγική εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κ. Δένδιας παρουσίασε μια συνολική αποτίμηση του παρελθόντος και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας.
Σχετικά με τις Ένοπλες Δυνάμεις, τόνισε την ανάγκη απόκτησης anti-drone δυνατοτήτων και την ανάπτυξη ενός θόλου άμυνας, επισημαίνοντας τη σημασία αυτών των μέτρων για την προστασία της χώρας.
Επιπλέον, χαρακτήρισε τη δημιουργία ενός πυραυλικού τείχους στο Αιγαίο ως «οικονομικότερη λύση σε σχέση με τις συμβατικές προσεγγίσεις» και ζήτησε μια «δημιουργική προσέγγιση στα εξοπλιστικά», προκειμένου να ενισχυθεί η αμυντική ικανότητα της Ελλάδας.
Ο υπουργός προανήγγειλε επίσης αλλαγές στη στρατιωτική θητεία για το πρώτο εξάμηνο του 2025, οι οποίες θα περιλαμβάνουν «διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες».
Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «η συμμετοχή μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν ήταν πάντα δεδομένη», υπενθυμίζοντας τις παλαιότερες διχογνωμίες μεταξύ των ελληνικών πολιτικών κομμάτων.
Αναφερόμενος στην Τουρκία, τόνισε ότι «η απόκλιση της Άγκυρας από την ευρωπαϊκή της προοπτική έγινε εμφανής στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα». Υπογράμμισε ότι «αν η Τουρκία είχε αποδεχθεί το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τα περισσότερα προβλήματα θα είχαν λυθεί».
Επιπλέον, σημείωσε ότι «η Τουρκία σιγά σιγά διευρύνει την ατζέντα των αξιώσεων απέναντι στην πατρίδα μας» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, όμως αυτό σημαίνει ότι θέτουμε πάντοτε τα απαράδεκτα των τουρκικών θέσεων, όπως είναι το casus belli».