11.5 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνή«Ευρωπαίοι, επιτεθείτε στη Ρωσία με αποφασιστικότητα - Μην διστάσετε μπροστά στους Ορέσνικ»

«Ευρωπαίοι, επιτεθείτε στη Ρωσία με αποφασιστικότητα – Μην διστάσετε μπροστά στους Ορέσνικ»

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο επερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, μίλησε στο περιοδικό Time και εξέφρασε την αντίθεσή του στη χρήση αμερικανικών πυραύλων από το Κίεβο για επιθέσεις εντός ρωσικού εδάφους. Αν η πολιτική των ΗΠΑ αλλάξει όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας, ποια είναι τα μέσα που διαθέτουν οι Ευρωπαίοι «Ουκρανομάχοι» για να στηρίξουν το Κίεβο από μόνοι τους;

Στη συνέντευξή του, ο Τραμπ ήταν σαφής σχετικά με τη μειωμένη στρατιωτική εμπλοκή που σχεδιάζει: «Είναι παράλογο αυτό που συμβαίνει. Διαφωνώ έντονα με την αποστολή πυραύλων για επιθέσεις εκατοντάδες χιλιόμετρα μέσα στη Ρωσία. Γιατί το κάνουμε αυτό; Απλώς κλιμακώνουμε τον πόλεμο και τον καθιστούμε χειρότερο. Αυτό δεν έπρεπε να συμβεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες μειώσουν τη στρατιωτική τους βοήθεια μετά την 20ή Ιανουαρίου 2025, όταν και θα ορκιστεί ο Τραμπ, μπορούν οι Ευρωπαίοι να κρατήσουν την Ουκρανία όρθια απέναντι στη Ρωσία;

Για να ανακτήσουν οι Ουκρανοί τα εδάφη τους, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επενδύσουν το 1% του ΑΕΠ τους στην Άμυνα!

Φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν την ικανότητα να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση, καθώς η ΕΕ είχε εξαρτηθεί από τις ΗΠΑ για την κάλυψη της πλειονότητας της άμυνας και της βιομηχανικής της βάσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μάικλ Μπόνερτ, ειδικό στρατιωτικής τεχνολογίας της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης RAND, η Ευρώπη μπορεί να προσφέρει σημαντική, αν και «μη παραδοσιακή», στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ακόμα και σε αυτή τη σύντομη χρονική περίοδο.

Ο Μπόνερτ προτείνει ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δώσουν ουσιαστικά λευκή επιταγή στο Κίεβο για να πλήξει τη Ρωσία με τα όπλα τους, παρόλο που αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί από τη Μόσχα ως άμεση παρέμβαση των Δυτικών.

Χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, ο Μπόνερτ εκτιμά ότι μια ετήσια συνεισφορά περίπου 0,5% στο ΑΕΠ από τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ θα κάλυπτε πλήρως τις ετήσιες ανάγκες της Ουκρανίας σε πυρομαχικά για να διατηρήσει τη στρατιωτική της σταθερότητα. Ωστόσο, θα απαιτούνταν διπλάσιες ή και περισσότερες επενδύσεις για να υποστηριχθεί η ανάκτηση των χαμένων εδαφών.

Δυνατότητες αεράμυνας και πυροβολικού

Η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως αεράμυνα, πυροβολικό, drones και γενικό εξοπλισμό. Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα αμυντικά συστήματα όπως το PATRIOT και πυραύλους κρούσης μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι ATACMS και GMLRS.

Ο Μπόνερτ αναφέρει ότι η Ευρώπη μπορεί να καλύψει κάποιες ανάγκες αεράμυνας, με πολλές χώρες εκτός του ΝΑΤΟ να παράγουν πυραύλους 2,75″/70 mm σε σχετικά μεγάλους αριθμούς. Αυτοί οι πύραυλοι μπορούν γρήγορα να μετατραπούν σε συστήματα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς, όπως το VAMPIRE, για την προστασία κρίσιμης υποδομής από ρωσικούς πυραύλους και drones.

Η Ουκρανία έχει αποδείξει τις ικανότητές της στην ανάπτυξη συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου για την καταπολέμηση drones, και η Ευρώπη μπορεί να την υποστηρίξει οικονομικά ή με την παραγωγή υποεξαρτημάτων για συναρμολόγηση στην Ουκρανία.

Επενδύσεις σε drones

Η Ευρώπη μπορεί επίσης να προσφέρει βοήθεια με drones. Η Ουκρανία χρειάζεται εκατομμύρια τακτικά drones και άδεια να τα χρησιμοποιήσει εναντίον στρατιωτικών στόχων. Για να παραχθούν γρήγορα και σε επαρκείς ποσότητες, η Ευρώπη θα μπορούσε να στραφεί είτε στην πλήρη κατασκευή ουκρανικών σχεδίων είτε στην παραγωγή κρίσιμων υποεξαρτημάτων.

Η παραγωγή μπορεί να ανοίξει για πολλές μικρές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, οι οποίες, με κρατική βοήθεια και χρηματοδότηση, μπορούν να ενσωματωθούν γρήγορα στην ουκρανική αμυντική βιομηχανία.

Η Ουκρανία χρειάζεται επίσης βασικό στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως φορτηγά, τεθωρακισμένα οχήματα, φορητά όπλα και ιατρικά κιτ. Με την απειλή χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία, οι ουκρανικές δυνάμεις χρειάζονται και μάσκες αερίων. Όλα αυτά τα υλικά παράγονται στην Ευρώπη και η παραγωγή τους μπορεί να αυξηθεί.

Ο Μπόνερτ παραδέχεται ότι οι προτάσεις του δεν είναι εύκολες. Οι υποστηρικτές της Ουκρανίας θα πρέπει να επενδύσουν σε μεταφορές εξοπλισμού και οικονομικές επενδύσεις, που θα μπορούσαν να φτάσουν το 1% του ετησίου ΑΕΠ τους, με αυστηρούς κανόνες για την επιτάχυνση της παραγωγής.

Η αντίκτυπος των Ορέσνικ

Ακόμα και οι βαλλιστικοί πύραυλοι Ορέσνικ δεν θα πρέπει να επηρεάσουν τη βούληση των Ευρωπαίων να υποστηρίξουν την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Μπόνερτ. «Αυτό δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη σύγκρουση και δεν θα πρέπει να επηρεάσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία», δήλωσε.

Καθώς οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, είναι σημαντικό να διατηρήσουν τη δέσμευσή τους στη στήριξη της χώρας, παρά τις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν.

Με πληροφορίες από Reuters, Telegraph

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο