Στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, συζητήθηκαν μόνο δέκα από τα πενήντα άρθρα που προτείνονται για το νέο καταστατικό του κόμματος. Αυτή η συζήτηση προήλθε από τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πρόσφατες αλλαγές που πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Η διαδικασία ήταν αργή, καθώς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εξέταζαν με προσοχή κάθε λεπτομέρεια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην είναι σαφές αν οι προτάσεις του Στέφανου Κασσελάκης θα ψηφιστούν στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, αν και αναμένεται να επιβεβαιωθεί στην Πολιτική Γραμματεία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Έτσι, τα στρατόπεδα εντός του κόμματος παραμένουν σε διαμάχη, χωρίς να έχει διαφανεί μέχρι στιγμής ένας σαφής προγραμματισμός για τις αλλαγές.
Σημειώνεται ότι η Όλγα Γεροβασίλη, σε δηλώσεις της το πρωί, υπογράμμισε ότι «τα σύμβολα και τα οργανωτικά ζητήματα εμπεριέχουν πολιτικές. Αν χρειάζεται να αλλάξουν, αυτό απαιτεί σοβαρή συζήτηση και όχι επιφανειακές αντιπαραθέσεις. Ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχθηκε πριν από έναν χρόνο με συγκεκριμένη ατζέντα και τώρα προτείνει μια νέα. Είναι σημαντικό να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση και ποια στάση θα κρατήσει ο πρόεδρος», προσθέτοντας ότι δεν ανήκει στους ανθρώπους που επιθυμούν τη διάσπαση του κόμματος.
Το ζήτημα της αλλαγής ονόματος του κόμματος έθεσε ο προεδρεύων της επιτροπής, Πάνος Ρήγας, στο τέλος της συζήτησης των άλλων θεμάτων. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, προτάσεις όπως οι θητείες των βουλευτών στις περιφέρειες προκάλεσαν αντιδράσεις ακόμα και από στελέχη κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη, γεγονός που δείχνει ότι το κλίμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι τεταμένο.
Επιπλέον, δεν αποκλείεται κάποιοι από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους για τις προτάσεις του Στέφανου Κασσελάκη στη σημερινή συνεδρίαση.
Αναμένονται επιπλέον εξηγήσεις από τον Χρήστο Σπίρτζη
Μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, θα ακολουθήσει η Επιτροπή Δεοντολογίας, όπου ο Χρήστος Σπίρτζης κλήθηκε για τρίτη φορά να δώσει περισσότερες εξηγήσεις ώστε η Επιτροπή να εκπονήσει την εισήγησή της προς την Κεντρική Επιτροπή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ακούγονται σενάρια αναστολής κομματικής ιδιότητας ή διαγραφής, αν και κορυφαία στελέχη, όπως ο Νίκος Παππάς, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αντιτίθενται στη διαγραφή.
Ο πρώην υπουργός απάντησε στις κατηγορίες που του έχουν απευθυνθεί (για αντικαταστατική και αντικομματική συμπεριφορά) στις 31 Αυγούστου, αλλά η Επιτροπή ανέφερε ότι «αντί να προσφέρει τις αναμενόμενες εξηγήσεις, επέλεξες να προβείς σε επιθέσεις και αβάσιμες κατηγορίες εναντίον μας».