Καθώς η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος και υποψήφια για την προεδρία από το Δημοκρατικό Κόμμα, Κάμαλα Χάρις, και ο αντίπαλός της, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, προετοιμάζονται για την πιθανώς καθοριστική πρώτη τηλεμαχία τους αυτή την εβδομάδα στη Φιλαδέλφεια, μια εθνική δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή έδειξε ότι η αναμέτρηση ενώ φαίνεται πολύ αμφίρροπη. Οι δύο υποψήφιοι είναι σχεδόν ισόπαλοι όσον αφορά τις προθέσεις ψήφου, με τον Τραμπ να προηγείται οριακά (φωτογραφίες αρχείου από Reuters/Nathan Howard, Jeenah Moon).
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση των Sienna College/New York Times, ο Τραμπ συγκεντρώνει το 48% των προθέσεων ψήφου, ξεπερνώντας την Χάρις που έχει 47%. Ωστόσο, η διαφορά τους, μόλις μιας ποσοστιαίας μονάδας, είναι εντός των ορίων του στατιστικού σφάλματος (±2,8%). Αν κοιτάξουμε τις προθέσεις ψήφου από όλους τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, η διαφορά υποχωρεί στις δύο μονάδες (48% για Τραμπ και 46% για Χάρις), πάλι εντός του στατιστικού σφάλματος (±2,6%).
Η προσοχή των περισσότερων παρατηρητών είναι στραμμένη σε πολιτείες-κλειδιά
Η τηλεοπτική αναμέτρηση θα μεταδοθεί από το ABC News αύριο Τρίτη στις 21:00 τοπική ώρα (στις 04:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας).
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, παρά το δύσκολο μήνα που πέρασε ο Τραμπ, κυρίως λόγω της απόφασης του απερχόμενου προεδρου Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα, τα ποσοστά του παρέμειναν σχετικά σταθερά. Αυτό είναι σημαντικό για την Χάρις, καθώς απομένουν λιγότερο από δύο μήνες μέχρι την εκλογική αναμέτρηση της 5ης Νοεμβρίου.
Μια ανάλυση του CNN που εξέτασε διάφορες δημοσκοπήσεις μετά το συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο, αναδεικνύει επίσης την αμφίρροπη κατάσταση, δίνοντας ένα ελαφρύ προβάδισμα στην 59χρονη Χάρις σε σχέση με τον 78χρονο Τραμπ (49% έναντι 47%). Παρά την ελάχιστη διαφορά, κανένας από τους δύο δεν φαίνεται να έχει σαφές πλεονέκτημα μέχρι τώρα.
Η πολυπλοκότητα του εκλογικού συστήματος
Αξιοσημείωτο είναι ότι, δεδομένου του περίπλοκου εκλογικού συστήματος των ΗΠΑ, η σημασία των εθνικών δημοσκοπήσεων είναι περιορισμένη.
Οι περισσότεροι παρατηρητές εστιάζουν σε κρίσιμες πολιτείες (όπως το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και την Πενσυλβάνια), οι οποίες μπορεί να κρίνουν την έκβαση των εκλογών. Σε αυτές τις πολιτείες, οι δύο υποψήφιοι είναι σχεδόν ισόπαλοι.
Πηγή: ΑΠΕ