14 C
Athens
Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕνδιαφέρον ΘέματαΣτη «φάκα» σπείρα που έκανε μεγάλη απάτη με τη μέθοδο Carousel, ζημιώνοντας...

Στη «φάκα» σπείρα που έκανε μεγάλη απάτη με τη μέθοδο Carousel, ζημιώνοντας το δημόσιο κατά 10 εκατομμύρια ευρώ!

Μία καλά οργανωμένη εγκληματική ομάδα κατάφερε να προκαλέσει ζημιά 10 εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό δημόσιο μέσω διαφόρων απατών, σύμφωνα με την Οικονομική Αστυνομία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΛΑΣ, η ομάδα αυτή δημιουργούσε από το 2019 ψεύτικες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, τη Σλοβακία και την Κύπρο, οι οποίες δεν είχαν καμία πραγματική δραστηριότητα. Οι επιχειρήσεις αυτές δήλωναν ότι πραγματοποιούσαν υποτιθέμενες συναλλαγές και δαπάνες αξίας εκατομμυρίων. Έχουν εξαπατήσει το δημόσιο χιλιάδες φορές, χρησιμοποιώντας την μέθοδο Carousel, που περιλαμβάνει την αποφυγή πληρωμής ΦΠΑ μέσω πλαστών συναλλαγών και μεταφορών χρημάτων που δήθεν αφορούσαν πληρωμές.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Μία εγκληματική οργάνωση έχει εξαρθρωθεί από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, με τα μέλη της να ιδρύουν ανύπαρκτες επιχειρήσεις για να αναπτύσσουν εικονικές συναλλαγές και δαπάνες της τάξεως δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Από το 2019, τα μέλη της οργάνωσης συμμετείχαν σε πολύπλοκες διαδικασίες για να εξαπατήσουν το δημόσιο, αποφεύγοντας την πληρωμή του ΦΠΑ και προβαίνοντας σε διατραπεζικές μεταφορές χρημάτων για δήθεν πληρωμές.

Η επιχείρηση για την εξάρθρωση της οργάνωσης οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024, μετά από μακροχρόνια έρευνα υπό την εποπτεία του Ελληνικού Γραφείου Ευρωπαίων Εντεταλμένων Εισαγγελέων. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθησαν 21 μέλη της οργάνωσης, ανάμεσά τους και 3 αρχηγοί.

Σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία κατά του ελληνικού δημοσίου, διεθνή απάτη για το ΦΠΑ με συνολική ζημία που υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται επίσης 41 άτομα που αντιμετωπίζουν παρόμοιες κατηγορίες.

Έχει προηγηθεί πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, το οποίο έδειξε ότι τα μέλη της οργάνωσης είχαν αναλάβει διαφορετικούς ρόλους και είχαν οργανωθεί με σκοπό να διεξάγουν εικονικές συναλλαγές και να αποσπούν παράνομες επιστροφές ΦΠΑ.

Για την επίτευξη των στόχων τους, τα κεντρικά μέλη χωρίστηκαν σε δύο υποομάδες που λειτουργούσαν συντονισμένα, χρησιμοποιώντας αποκρυπτογραφημένα δίκτυα και άλλες μεθόδους για να αποφύγουν την αποκάλυψη της δραστηριότητάς τους.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά τον τρόπο δράσης της οργάνωσης:

Δημιουργία ψεύτικων επιχειρήσεων: Τα μέλη ίδρυσαν εταιρείες «βιτρίνες» χωρίς πραγματική εμπορική δραστηριότητα σε Ελλάδα, Κύπρο και Σλοβακία και δήλωναν άτομα από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα ως διαχειριστές, ώστε να αποκρύβουν τις πραγματικές τους ταυτότητες. Μία από τις υποομάδες φέρεται να σχετίζεται με τη δημιουργία τουλάχιστον 430 εικονικών οντοτήτων.

Απάτη «Carousel»: Η οργάνωση εφαρμοζε ένα σύνθετο σχέδιο, εκμεταλλευόμενη τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές για να αποφεύγουν την πληρωμή του ΦΠΑ και να ζητούν επιστροφές για ανύπαρκτες συναλλαγές.

Νομιμοποίηση εσόδων: Τα κέρδη από τις παράνομες δραστηριότητες διακινούνταν μέσω ψεύτικων επιχειρήσεων και εικονικών τραπεζικών συναλλαγών, ενώ χρησιμοποιούσαν και ανώνυμες κάρτες sim.

Δηλώσεις ΦΠΑ: Υπέβαλαν ψευδείς ή ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ και ζητούσαν επιστροφές με ψεύτικα τιμολόγια, καταφέρνοντας έτσι να αποσπάσουν από το κράτος πάνω από 4,4 εκατομμύρια ευρώ.

Στρατολόγηση ατόμων: Η οργάνωση στρατολογούσε άτομα με χαμηλά εισοδήματα για διαχειριστές των επιχειρήσεών τους, οι οποίοι και επωμίζονταν τη διαχείριση των κλοπιμαίων. Τα κεντρικά μέλη προσπαθούσαν να αποκρύψουν την ταυτότητά τους, ώστε να αποφύγουν τις νομικές συνέπειες.

Συνολικά, μέσω των εταιρειών που δημιούργησαν, η οργάνωση κατάφερε να προκαλέσει απώλεια πόρων ΦΠΑ που ξεπερνά τα 26 εκατομμύρια ευρώ από εικονικές συναλλαγές που υπερβαίνουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, μία από τις υποομάδες ανέλαβε δράση και εκτός της κύριας απάτης, δημιουργώντας ένα σύστημα εταιρειών που συνδέονταν με την απάτη στο ΦΠΑ, διακινώντας εκατομμύρια ευρώ.

Ένα βασικό μέλος της οργάνωσης κατάφερε να αποσπάσει 770.000 ευρώ μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής για επτά επιχειρήσεις που διαχειριζόταν.

Για την εξάρθρωση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκαν 39 έρευνες σε διάφορα σημεία, όπου κατασχέθηκαν:

– 139.696 ευρώ και μετρητής χαρτονομισμάτων,
πολυτελές όχημα,
– 10 ρολόγια μεγάλης αξίας,
– 62 σφραγίδες νομικών προσώπων,
– 46 κινητά τηλέφωνα,
– 7 φορητοί υπολογιστές και tablet,
πιστόλι με 2 γεμιστήρες,
διάφορα έγγραφα και σημειώσεις,
τραπεζικά παραστατικά και επιταγές,
μικρή ποσότητα ναρκωτικών,
πλαστό δελτίο ταυτότητας,
– 2 μηχανήματα POS και
πολλούς σκληρούς δίσκους με ψηφιακά δεδομένα.

Η ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων θα συνεχιστεί από την αρμόδια υπηρεσία.

Η συνεργασία με τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και τις τράπεζες στη χορήγηση στοιχείων υπήρξε επίσης καθοριστική.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη, ενώ οι πολίτες μπορούν να καταγγέλλουν οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα στο τηλέφωνο 11012 ή μέσω της πλατφόρμας gov.gr.

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο