Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, «δεν έχει ενδιαφέρον» για το αίτημα του Αμερικανού δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος είναι φυλακισμένος στη Ρωσία για σχεδόν ενάμισι χρόνο, να δώσει συνέντευξη στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Γκέρσκοβιτς αποφυλακίστηκε στις αρχές Αυγούστου.
Από την αρχή της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022, οι συνεντεύξεις του Πούτιν σε δυτικά μέσα είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε στους δημοσιογράφους, δηλώνοντας: «Αυτή τη στιγμή, δεν μας ενδιαφέρει η συνέντευξη. Χρειάζεται να υπάρχει κάποιος λόγος για να την παραχωρήσουμε, και προς το παρόν δεν βλέπουμε τέτοιον λόγο».
Ποιος είναι ο Έβαν Γκέρσκοβιτς
Ο Έβαν Γκέρσκοβιτς, 32 ετών και δημοσιογράφος της Wall Street Journal, ήταν φυλακισμένος στη Ρωσία από τον Μάρτιο του 2023. Καταδικάστηκε σε 16ετή κάθειρξη μετά από μία ταχεία δίκη για «κατασκοπεία», μια κατηγορία που δεν αποδείχθηκε ποτέ και που απέρριψε κατηγορηματικά τόσο ο ίδιος όσο και η εφημερίδα του.
Στην αίτηση για χάρη προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που ήταν υποχρεωτική για την αποφυλάκισή του, ο Γκέρσκοβιτς είχε συμπεριλάβει και το αίτημα για συνέντευξη, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Wall Street Journal.
Η αίτηση περιλάμβανε και «έναν κενό χώρο που μπορούσε να συμπληρωθεί από τον κρατούμενο», όπως αναφέρεται στην έκθεση της εφημερίδας. Στην τελευταία γραμμή του εγγράφου, ο Γκέρσκοβιτς ρώτησε αν, μετά την απελευθέρωσή του, ο Πούτιν θα ήταν διατεθειμένος να απαντήσει στις ερωτήσεις του στη μορφή μίας συνέντευξης.
Από την αρχή της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022, οι συνεντεύξεις του Πούτιν σε δυτικά μέσα παραμένουν σπάνιες.
Τον Φεβρουάριο, ο Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι το Κρεμλίνο δέχεται «πολλές αιτήσεις» από δυτικά μέσα ενημέρωσης.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει επιβάλει περιορισμούς στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και ασκεί πιέσεις σε ξένες δημοσιογραφικές οργανώσεις στη χώρα, για να καταστέλλει κάθε αντίθετη φωνή, ειδικά μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Ο Γκέρσκοβιτς αφέθηκε ελεύθερος στις αρχές Αυγούστου, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Σύμφωνα με την συμφωνία αυτή, απελευθερώθηκαν επίσης άλλοι κρατούμενοι, όπως η ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφος Αλζού Κουρμάσεβα, ο πρώην πεζοναύτης Πολ Γουίλαν, καθώς και Ρώσοι αντιφρονούντες όπως ο Βλαντίμιρ Καρά Μουρζά και συνεργάτες του Αλεξέι Ναβάλνι.
Αντίθετα, στη Ρωσία απελευθερώθηκαν Ρώσοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένου ενός ζευγαρίου κατασκόπων και του πράκτορα Βαντίμ Κρασίκοφ, που ήταν στη Γερμανία και είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία ενός Τσετσένου αυτονομιστή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ