Σήμερα, Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, ο Αρκάς μας καλημερίζει από ένα ασυνήθιστο σημείο του σπιτιού του, με την χαρακτηριστική του δόση χιούμορ. Αυτή τη φορά, η «Καλημέρα» του έρχεται από την τουαλέτα.
Στο σκίτσο, βλέπουμε ένα κορίτσι να προσπαθεί να τα προλάβει όλα στην αρχή της ημέρας, πίνοντας καφέ και βουρτσίζοντας τα δόντια της ταυτόχρονα. Με μισάνοιχτα μάτια και εμφανή νύστα, αναστενάζει και λέει: «Καλημέρα, πρέπει να βάζω πιο νωρίς το ξυπνητήρι!»
Η επιστήμη πίσω από το πρωινό ξύπνημα
Μια πρόσφατη μελέτη υποδεικνύει ότι η δυσκολία στο πρωινό ξύπνημα μπορεί να σχετίζεται με τα γονίδιά μας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα γονίδια επηρεάζουν το βιολογικό «ρολόι» του οργανισμού μας, με αποτέλεσμα ορισμένοι άνθρωποι να δυσκολεύονται να ξυπνήσουν νωρίς, ενώ άλλοι το κάνουν με ευκολία.
Ο Μάικλ Γουίντον από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communication, σημείωσε: «Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι το αν είναι κανείς πρωινός ή βραδινός τύπος καθορίζεται, τουλάχιστον εν μέρει, από γενετικούς παράγοντες».
Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα DNA περίπου 700.000 ανθρώπων από βάσεις δεδομένων όπως η UK Biobank και η 23andMe, συγκρίνοντας τα γονίδια όσων δήλωναν ότι είναι “πρωινοί” τύποι με εκείνα των “βραδινών τύπων”. Οι επιστήμονες εντόπισαν 327 νέα σημεία στα χρωμοσώματα που επηρεάζουν τον χρονότυπο, δηλαδή το αν κάποιος κοιμάται νωρίς ή αργά.
Συνολικά, καταγράφηκαν πάνω από 350 γονίδια που μπορεί να επηρεάζουν το βιολογικό μας «ρολόι» και, ως εκ τούτου, τις συνήθειες ύπνου μας. Η μελέτη αυτή όχι μόνο “απενοχοποιεί” όσους ξυπνούν αργά, αλλά παρέχει και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους μηχανισμούς που διέπουν το βιολογικό ρολόι των ανθρώπων.