Η Ρόζα και ο Αρκάς: Ένα πρωινό διάλογος
Ο Αρκάς στέλνει σήμερα την καλημέρα του μέσω της Ρόζας, η οποία φαίνεται αρκετά εκνευρισμένη καθώς απευθύνεται στον φίλο της. Ο λόγος για την αναστάτωσή της; Η συνεχής αντίθεση του φίλου της στις απόψεις της.
Ειρωνείες και ατάκες
Η Ρόζα ρωτάει τον φίλο της γιατί ποτέ δεν της πηγαίνει κόντρα, αναρωτώμενη αν προσπαθεί να την κερδίσει με την καλή του συμπεριφορά. Εκείνος, παραμένοντας πιστός στην ειλικρίνειά του, της απαντά ότι η στάση του θυμίζει τις ατελείωτες συμφωνίες όρων στο διαδίκτυο, όπου απλώς πατάς «συμφωνώ» χωρίς να διαβάσεις.
«Γιατί δεν μου πηγαίνεις ποτέ κόντρα; Προσπαθείς να με κάνεις να σε συμπαθήσω;» ρωτά η Ρόζα. «Όχι! Είναι σαν να διαβάζεις τους ατελείωτους όρους στο ίντερνετ… απλά πατάς «συμφωνώ»», απαντά εκείνος.
Συγκρούσεις στις σχέσεις
Στο νέο του βιβλίο, «Supercommunicators», ο δημοσιογράφος Charles Duhigg αναλύει τις πηγές συγκρούσεων στις σχέσεις, τονίζοντας ότι πολλές φορές οι σύντροφοι δεν κατανοούν τον τύπο της συζήτησης που διεξάγουν. Ορισμένες συζητήσεις είναι πρακτικές, με στόχο την επίλυση ενός προβλήματος, ενώ άλλες είναι συναισθηματικές, επικεντρωμένες στην κατανόηση των συναισθημάτων.
Οι τσακωμοί συχνά προκύπτουν όταν οι σύντροφοι μπλέκουν τις πρακτικές με τις συναισθηματικές συζητήσεις, οδηγώντας σε παρεξηγήσεις και εντάσεις.
Ο Duhigg προτείνει τρεις σύντομες ερωτήσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης:
- Ανοίγουμε πολλά tabs μαζί; Πολλοί καβγάδες γίνονται πιο περίπλοκοι όταν μια δύσκολη συζήτηση διακλαδίζεται σε πολλές άλλες.
- Επιλύουμε το πρόβλημα ή απλώς ξεσπάμε; Πολλές φορές οι καβγάδες προκύπτουν από συναισθηματικές εκρήξεις αντί για πρακτικές λύσεις.
- Προσπαθώ να ελέγξω τον εαυτό μου; Η ανάγκη μας να σχολιάσουμε ό,τι λέει ο σύντροφός μας μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
Ο στόχος, σύμφωνα με τον Duhigg, δεν είναι να αποφεύγουμε τις συγκρούσεις, αλλά να αναγνωρίζουμε τι είδους συζήτηση έχουμε πραγματικά.