Η ΑΕΛ, το ποδοσφαιρικό καμάρι της Λάρισας, είναι η μοναδική ομάδα από την ελληνική περιφέρεια που έχει καταφέρει να σπάσει την κυριαρχία των ομάδων από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, κερδίζοντας το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Ωστόσο, οι «βυσσινί» έχουν συνδέσει το όνομά τους με μια σειρά από τραγικά συμβάντα που αφορούν ποδοσφαιριστές της ομάδας που έχουν χάσει τη ζωή τους.
Για πάνω από έξι δεκαετίες, τουλάχιστον 10 ποδοσφαιριστές της ΑΕΛ, οι οποίοι φόρεσαν την ιστορική φανέλα, έχουν χάσει τη ζωή τους σε τραγικές συνθήκες, οι περισσότερες από τις οποίες σχετίζονται με τροχαία ατυχήματα.
Η μαύρη ημέρα της 6ης Σεπτεμβρίου
Σήμερα θυμόμαστε μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας της ομάδας, την 6η Σεπτεμβρίου. Ήταν το 1979 όταν δύο νεαροί, διεθνείς παίκτες, έφυγαν από τη ζωή. Ο Δημήτρης Μουσιάρης και ο Δημήτρης Κουκουλίτσιος σκοτώθηκαν σε ένα τροχαίο ατύχημα σε μια επικίνδυνη στροφή κοντά στο Κάστρο Βοιωτίας.
Οι δύο ποδοσφαιριστές, μαζί με τον συμπαίκτη τους Γιάννη Βαλαώρα, ο οποίος επέστρεφε από την στρατιωτική του θητεία, ταξίδευαν στην Αθήνα για να συμμετάσχουν σε έναν αγώνα της Εθνικής Ελπίδων στην Οδησσό εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. Η μοίρα τους έπαιξε άσχημο παιχνίδι, καθώς οι αθλητές είχαν επιλέξει να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο αντί να ακολουθήσουν την πρόταση για αεροπλάνο ή τρένο. Ακόμα και ο πατέρας του Κουκουλίτσιου, επαγγελματίας οδηγός ταξί, είχε προσφερθεί να τους μεταφέρει, αλλά εκείνοι ήθελαν να ταξιδέψουν μόνοι τους. Ο Βαλαώρας, ο οποίος άλλαξε θέση με τον Κουκουλίτσιο κατά τη διάρκεια της διαδρομής, έμεινε ζωντανός και έκανε σπουδαία καριέρα με την ΑΕΛ αργότερα.
Το πρώτο θύμα της τραγικής αυτής «κατάρας» ήταν ο Θόδωρος Πασσιάς, το 1965, μόλις έναν χρόνο μετά από την ίδρυση της ΑΕΛ. Ένας σοβαρός τραυματισμός σε προπόνηση με αποτέλεσμα μια διαγνωσμένη καθυστερημένα εσωτερική αιμορραγία, του στέρησε τη ζωή σε ηλικία μόλις 18 ετών.
Η δεκαετία του ’90 ήταν επίσης τραγική για την ΑΕΛ, με αρκετούς αθλητές να αποχαιρετούν τη ζωή τους. Στις 6 Οκτωβρίου 1996, ο 25χρονος Ανδρέας Ζέρμας, ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ από το 1990 έως το 1993, σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα στην Εθνική οδό Ελασσόνας-Τυρνάβου.
Τα «μαύρα» χρόνια της ΑΕΛ
Στις 8 Μαρτίου 1997, ο Λευτέρης Μήλος, 31 ετών και μεσοεπιθετικός της ΑΕΛ, έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα κοντά στη Λάρισα. Ο Μήλος έπαιξε για 5 χρόνια στην ΑΕΛ και τότε διαπραγματευόταν την επιστροφή του στην ομάδα.
Έναν χρόνο αργότερα, στις 13 Σεπτεμβρίου 1997, η ΑΕΛ πενθεί για τον Γιώργο Μητσιμπόνα, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο λίγο έξω από την πόλη. Ο Μητσιμπόνας είχε αγωνιστεί στην ΑΕΛ για συνολικά 10 σεζόν.
Η κατάρα της ΑΕΛ συνεχίστηκε και το 2009. Στις 16 Νοεμβρίου, ο Μεξικανός Αντόνιο Ντε Νίγκρις υπέστη καρδιακή ανακοπή στο σπίτι του στη Νίκαια, Λάρισας, μετά από μόλις τρεις μήνες στην Ελλάδα.
Έναν χρόνο αργότερα, η Λάρισα αποχαιρέτησε τον Παναγιώτη Μπαχράμη, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις 13 Αυγούστου 2010,ταξιδεύοντας στη θάλασσα όταν χτυπήθηκε από ένα σκάφος, χάνοντας τη ζωή του σε ηλικία 34 ετών.
Η τραγωδία του Νταούς
Το καλοκαίρι του 1974, κατά την ημέρα που οι Τούρκοι επιτέθηκαν στην Κύπρο, δύο αθλητές της ΑΕΛ, ο Αργεντινός Γκιγιέρμο Ντάους και ο 15χρονος Νίκος Παπαγιάννης, χάθηκαν στη θάλασσα όταν η βάρκα τους ανατράπηκε στον Αγιόκαμπο. Οι υπόλοιποι επιβάτες κατάφεραν να σωθούν, αλλά αυτοί οι δύο δεν βρέθηκαν ποτέ.
Η εξαφάνιση του Ντάους δημιούργησε σενάρια για απαγωγή από Τούρκους, καθώς υπήρχε φημολογία ότι επιθυμούσε να συνεχίσει την καριέρα του στην Κύπρο. Μια φωτογραφία από την Αργεντινή, που έδειχνε έναν αιχμάλωτο να μοιάζει με τον Ντάους, προκάλεσε ανησυχία στην οικογένειά του, η οποία πίστεψε ότι μπορεί να είχε συλληφθεί. Ωστόσο, ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε καμία πληροφορία και για τους Αργεντινούς, ο Ντάους παραμένει αγνοούμενος.
Φυσικά, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την περίπτωση της δολοφονίας του Χαράλαμπου Μπλιώνα, ο οποίος σκοτώθηκε στην εξέδρα του Αλκαζάρ, χτυπημένος από φωτοβολίδα.
Ακολουθήστε το στα για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.