Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήBlogΓύθειο: Το ναυάγιο Δημήτριος στη χρυσαφένια παραλία της Γλυφάδας

Γύθειο: Το ναυάγιο Δημήτριος στη χρυσαφένια παραλία της Γλυφάδας

Το ναυάγιο Δημήτριος σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο του Γυθείου αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της περιοχής. Συνώνυμο, σχεδόν, με την παραθαλάσσια πόλη της Λακωνίας, δεν υπάρχει επισκέπτης της περιοχής που να μην το έχει επισκεφτεί και να μην έχει μαγευτεί από την επιβλητικότητα που το χαρακτηρίζει, έτσι όπως «ξαπλώνει» νωχελικά πάνω στην παραλία.

Σχεδόν πάνω στη χρυσαφένια αμμουδιά της Γλυφάδας, στη Λακωνία και σε απόσταση μόλις 4 χλμ. από το Γύθειο, το ναυάγιο του πλοίου «Δημήτριος», που ναυπηγήθηκε το 1950, αποτελεί σήμα κατατεθέν για την περιοχή και κορυφαία τουριστική ατραξιόν.

Γνωστό και ως πλοίο φάντασμα, οι ιστορίες και οι μύθοι που το ακολουθούν από τον Δεκέμβριο του 1981 όποτε και βρέθηκε ακινητοποιημένο στην περιοχή πολλές.

Η μία από αυτές κάνει λόγο για παράνομο τσιγαράδικο, η δεύτερη θέλει να έκανε λαθρεμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας, ενώ η τρίτη εξ αυτών κάνει λόγο για ένα πλοίο- φάντασμα με άγνωστο ιδιοκτήτη.

Η επικρατέστερη εκδοχή για την ιστορία του ναυαγίου

Η επικρατέστερη, ωστόσο, και σύμφωνα με μάρτυρες της περιοχής, θέλει το 67 μέτρων πλοίο Δημήτριος (η παλαιότερη ονομασία του ήταν Klintholm) να εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του, λόγω οικονομικών δυσχερειών.

Το «Δημήτριος» είχε προσαράξει εκτάκτως λόγω ασθένειας του πλοιάρχου στο Γύθειο το Δεκέμβριο του 1980 και μέχρι τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου παρέμενε στο ίδιο σημείο επικίνδυνο για το κοινό, όπως είχαν ειδοποιήσει οι λιμενικές αρχές τους ιδιοκτήτες, λόγω του ότι είχε πάρει κλίση από την εισροή των υδάτων στην κύτη του.

Η μη ανταπόκριση των πλοιοκτητών, είχε αποτέλεσμα ως τον Νοέμβριο του 1981 το πλοίο να βρίσκεται ακόμη στην ίδια τοποθεσία. Έρμαιο, πια, των δυσμενών καιρικών συνθηκών παρασύρθηκε από το αγκυροβόλιο του και ξεβράστηκε από τη θάλασσα στην παραλία της Γλυφάδας, βορειοανατολικά του Γυθείου, το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου.

Η παραλία, στην οποία εντοπίζεται το ναυάγιο του πλοίου «Δημήτριος» με την χρυσαφένια αμμουδιά και την πεντακάθαρη θάλασσα είναι γνωστή και ως τόπος αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας καρέτα- καρέτα.

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Most Popular

Recent Comments