Ταξίδι στην Κυνουρία: Ο δήμος του ύψους και του βάθους [βίντεο]

0
274
Ταξίδι στην Κυνουρία: Ο δήμος του ύψους και του βάθους [βίντεο]

Η πρώτη ημέρα της αποστολής, που έλαβε χώρα με πρωτοβουλία του Επιμελητήριου Αρκαδίας, περιελάμβανε επίσκεψη στον ‘Άγιο Πέτρο, ένα ορεινό κεφαλοχώρι της Βόρειας Κυνουρίας, που θαρρείς ότι πνίγεται στο πράσινο. Με πρώτο σταθμό τον Άγιο Πέτρο που διαθέτει άρτια τουριστική υποδομή με ξενοδοχεία, ταβέρνες, καταστήματα με τοπικά προϊόντα διαπιστώσαμε ότι αποτελεί τον απόλυτο προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου, αφού καλύπτει όλες τις προτιμήσεις.

Σημαντικά αξιοθέατα που επισκεφθήκαμε ήταν ο Πύργος του Τρικαλίτη, η εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην πλατεία, το ανακαινισμένο πέτρινο σχολείο, εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής της εποχής του ο Πύργος του Αγά, του 18ου αιώνα, το παλιό ταπητουργείο και τα πανέμορφα καταστήματα με τοπικά προϊόντα.

Παράλληλα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά την παρασκευή χειροποίητων ζυμαρικών στο παραδοσιακό εργαστήρι «ΜΑΛΕΒΟΣ».

Μέσα από το χωριό Άγιο Ιωάννη κατευθυνθήκαμε στο χωριό Πλάτανος. Ο Πλάτανος είναι ένα γραφικό, μικρό χωριό στην νοτιοανατολική πλευρά του Πάρνωνα, 450 μ. από τη θάλασσα και 180 χλμ. από την Αθήνα. Το χωριό είναι παραδοσιακό και φημίζεται για το νερό του. Ο Θρύλος θέλει οι κάτοικοι του Πλατάνου να ήπιαν νερό από την περιοχή και να έχασαν τα λογικά τους. Στη σύγχρονη εποχή οι Πλατανιώτες έχουν τη φήμη των χαλαρών και κεφάτων ανθρώπων. Επισκεφθήκαμε τον παλιό νερόμυλο και την πέτρινη βρύση. Στην περιοχή υπάρχει το Σπήλαιο του Σωτήρος και το φαράγγι της Λεπίδας.

Ταξίδι στην Κυνουρία: Επίσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο Τυρού

Στο Πνευματικό Κέντρο Τυρού έγινε παρουσίαση του προορισμού της Νότιας Κυνουρίας από τον δήμαρχο Νότιας Κυνουρίας, κ. Χαράλαμπο Λυσίκατο, τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Νότιας Κυνουρίας, κ. Μιχάλη Σωτηρόπουλο, τον ΑντιδήμαρχοΤυρού, κ. Κώστα Μανούσο, τον Πρόεδρο του Τουριστικού Τμήματος Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννη Σαμπράκο, τον Πρόεδρο ΔΗΚΕΝΚ, κ. Χριστόφορο Ντουζένη, τον εκπρόσωπο του Εμπορικού Συλλόγου Τυρού, κ. Νικήτα Εγγλέζο, τον ιδρυτή της Κοιν.Σε.Π «Α χωρά Νάμου» κ. Δημήτρη Λαλουδάκη και την Ελένη Μάνου.

Γνωριμία με την τοπική κουζίνα της Κυνουρίας

Το γεύμα στη Ζαρίτσα , παραδοσιακή ταβέρνα του «Τάσου» ήταν ένα γαστρονομικό ταξίδι στην τοπική κουζίνα με γεύσεις παραδοσιακές, αυθεντικές που απογείωσαν τις αισθήσεις μας.

Ταξίδι στην Κυνουρία: Επίσκεψη στο Λεωνίδιο και στο φεστιβάλ «Μελιτζάζ»

Το Λεωνίδιο είναι ένας ιστορικός τόπος και ως παραδοσιακός οικισμός βρίσκεται εντός της προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000. Διαθέτει το αναγνωρισμένο προϊόν Π.Ο.Π. Τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου ενώ οι κάτοικοί του μιλούν ακόμα την υπό εξαφάνιση- Τσακώνικη γλώσσα.

Στο Λεωνίδιο σήμερα σώζονται 3 από τα μεγαλοπρεπέστερα προεπαναστατικά μνημεία της Πελοποννήσου . Ο πύργος Τρικαλιώτη (1808) και το αρχοντικό του Πολυτίμου (1816) είναι διατηρητέα μνημεία. Το τρίτο σημαντικό κτίριο είναι το αρχοντικό Κατσικογιάννη (1807), που βρίσκεται στα Βόρεια του οικισμού.(Πύργος Σκαλιώτη,

Στο Λεωνίδιο είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να ζήσουμε διά ζώσης το μοναδικό φεστιβάλ Τσακωνιάς «Μελιτζάζ» το οποίο διοργανώθηκε για 9η χρονιά.

Στο πλαίσιο του «Μελιτζάζ» πραγματοποιήθηκε στο χώρο «Φάμπρικα Πολιτισμού», εκδήλωση Αδελφοποίησης του Δήμου Νότιας Κυνουρίας με τον ιταλικό Δήμο Μαρτάνο.

Ακολούθως έγινε αποκάλυψη του γλυπτού που δώρισε ο Δήμος Μαρτάνο στον Δήμο Ν. Κυνουρίας και τελετή ονοματοδοσίας της πλατείας, Piazza Martano.

Στη συνέχεια στην πλατεία Μητρόπολης, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τους La Notte della Taranta, συναυλία με Παραδοσιακά Κάτω Ιταλίας και ταραντέλα. Το φιλοξενούμενο συγκρότημα από το Martano δημιουργήθηκε από επιλεγμένους μουσικούς και χορευτές από την Ορχήστρα “La Notte della Taranta”. Παρουσίασαν τραγούδια από την παράδοση της Κάτω Ιταλίας, με χαρά και μελαγχολία, με ρυθμό και χορό, με ταραντέλα. Το «La Notte della Taranta» είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ στην Ιταλία και ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα για τη λαϊκή κουλτούρα στην Ευρώπη.

Διαδραματίζεται στο Σαλέντο από το 1998 με στόχο την εκ νέου ανακάλυψη και αξιοποίηση της παραδοσιακής μουσικής του Σαλέντο και τη συγχώνευσή της με άλλες μουσικές γλώσσες, από την παγκόσμια μουσική μέχρι τη ροκ, από την τζαζ έως τη συμφωνική. Κάτι σαν μεγάλο Μελιτζάzz!

Επόμενος σταθμός η πλατεία Μερικάκη όπου το progressive ντουέτο Kadinelia προσέφερε ένα μουσικό ταξίδι όπου οι διαχρονικοί ήχοι της Ελλάδας μεταμορφώνονται σε κάτι νέο, μέσα από τις σαγηνευτικές μελωδίες της ακουστικής κιθάρας και το αρμονικό τραγούδι των δύο μουσικών. Μουσική τους ταυτότητα είναι ο εμπλουτισμός της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με στοιχεία μπλουζ και ροκ, σε ένα μοναδικό πολυπολιτισμικό ηχητικό τοπίο, όπου η Ανατολή συναντά τη Δύση. Ακολούθησε σε κεντρικό δρόμο του Λεωνιδίου Dj set με μουσικές ρυθμικές και χορευτικές από τον DJ Χρήστο Αρέστη οι οποίες μετέτρεψαν τον κεντρικό δρόμο του Λεωνιδίου σ’ ένα μεγάλο υπαίθριο bar.

Ταξίδι στην Κυνουρία: Επίσκεψη στο Παράλιο Άστρος και ξενάγηση στην πόλη

Το Παράλιο Άστρος αποτελεί ένα από τα πλέον γνωστά καλοκαιρινά θέρετρα της Πελοποννήσου. Διαθέτει ανεπτυγμένες τουριστικές υποδομές για κάθε προτίμηση, παραλίες χιλιομέτρων με πεντακάθαρα νερά και δυνατότητα θαλάσσιων δραστηριοτήτων.

Ξεχωριστής ομορφιάς είναι το γραφικό φυσικό λιμάνι αλλά και το επονομαζόμενο από τους ντόπιους «Νησί» με την απίστευτη θέα στον Αργολικό κόλπο.

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Παράλιο Άστρος, έγινε παρουσίαση του προορισμού Βόρειας Κυνουρίας στο ξενοδοχείο «Astros Beach».

Η παρουσίαση έγινε από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, κ. Γιάννη Τρουπή, τον Δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας, κ. Γιώργο Καμπύλη την Πρόεδρο των καταλυμάτων Ανατολικής Αρκαδίας κ. Βίβιαν Μανωλέσου και άλλους φορείς του τόπου.

Τελευταίος σταθμός το Ξηροπήγαδο.

Η παραλία του Ξηροπήγαδου είναι ένας τόπος ηρεμίας, η παραλία είναι με βότσαλο και πεντακάθαρα νερά και η περιοχή διαθέτει ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή με ξενοδοχεία.

Ο Προέδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής αναφερόμενος στο ταξίδι εξοικείωσης προβολής του προορισμού της Αρκαδίας δήλωσε :

«Στο Fam Trip επιβεβαιώσαμε για ακόμη μία φορά την εξαιρετική συνεργασία που έχει το Επιμελητήριο Αρκαδίας με τους Δήμους Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας. Έχουμε ακριβώς την ίδια προσέγγιση με τους Δήμους μας ότι οι κοινές δράσεις για την προώθηση των τουριστικών προϊόντων της Κυνουρίας λειτουργούν αναπτυξιακά και κοινωνικά για το σύνολο της Αρκαδίας. Κάνουμε πολλά και θα κάνουμε ακόμα περισσότερα. Όραμά μας να γίνει η Αρκαδία παγκόσμιο τουριστικό brand name».

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για τον καύσωνα και τον καιρό

Θεσσαλονίκη: 4χρονο αγοράκι κατέρρευσε σε παραλία της Χαλκιδικής – Νοσηλεύεται διασωληνωμένο

Ταξίδι στην Κυνουρία: Ο δήμος του ύψους και του βάθους – Η αναρρίχηση, η κατάδυση και το φεστιβάλ «Μελιτζάζ» [βίντεο]