Επιστήμονες ίσως έλυσαν το μυστήριο των πυραμίδων της Αιγύπτου – Monomaxos

0
19


Eπιστήμονες πιστεύουν ότι ίσως κατάφεραν να λύσουν το μυστήριο του πώς χτίστηκαν 31 από τις πυραμίδες της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένου του παγκοσμίου φήμης συμπλέγματος της Γκίζας, πριν από τουλάχιστον 4.000 χρόνια.

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Ο κεντρικός επιστημονικός ισχυρισμός είναι ο εξής:

Οι πυραμίδες κτίστηκαν πιθανότατα κατά μήκος ενός χαμένου, αρχαίου παραποτάμου του Νείλου, ο οποίος είναι τώρα θαμμένος κάτω από την έρημο.

H ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες, ιστορικούς χάρτες, γεωφυσικές έρευνες αλλά και αναλύσεις ιζήματος (τεχνική που χρησιμοποιούν οι αρχαιολόγοι για να αντλήσουν στοιχεία από δείγματα -εν προκειμένω του εδάφους) με έναν σκοπό:

Να χαρτογραφήσουν τον χαμένο παραπόταμο που μέσα στην εξέλιξη των χιλιάδων ετών, ετάφη τελικά από την ξηρασία και τις αμμοθύελλες.

Η επιστημονική ομάδα κατάφερε να «διεισδύσει στην επιφάνεια της άμμου» και να αναπαράγει εικόνες που προδίδουν «κρυμμένες» χαρακτηριστικά

Μεταξύ αυτών των χαρακτηριστικών ήταν «θαμμένα ποτάμια και αρχαίες κατασκευές» στις παρυφές του τοπίου όπου βρίσκεται «η συντριπτική πλειονότητα των αρχαίων αιγυπτιακών πυραμίδων»

Μιλώντας στο BBC, η εκ των συγγραφέων της μελέτης, δρ Σούζαν Όνσταϊν (Suzanne Onstine), είπε «εντοπίζοντας το πραγματικό παραπόταμο και έχοντας τα δεδομένα που καταδεικνύουν ότι υπήρχε μια πλωτή οδός η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά βαρύτερων τεμαχίων, εξοπλισμού, και ανθρώπων, τα πάντα, πλέον μας βοηθούν πραγματικά να εξηγήσουμε το πώς κατασκευάστηκαν οι πυραμίδες».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο παραπόταμος – που ονομάζεται Ahramat, (η λέξη σημαίνει ‘πυραμίδες’ στα αραβικά) – είχε μήκος περίπου 64 χιλιομέτρων και πλάτος που κυμαινόταν από 200 έως 700 μέτρα.

Ο παραπόταμος αυτός ουσιαστικά συνόρευε με 31 πυραμίδες που κτίστηκαν κοντά του πριν από 3.700 έως 4.700 χρόνια.

Η εγγύτητα του παραποτάμου με τα συγκροτήματα των πυραμίδων υποδηλώνει ότι το η ροή του ήταν «ενεργή και λειτουργική κατά τη φάση κατασκευής των πυραμίδων», αναφέρει η μελέτη.

Η  Δρ Ονστάιν εξηγεί ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορούσαν «να χρησιμοποιήσουν την ενέργεια του ποταμού για να μεταφέρουν αυτά τα βαριά πλίνθινα τετράγωνα, παρά να καταφεύγουν στην ανθρώπινη εργασία».

Φυσικά με «πολύ λιγότερη προσπάθεια».

Με πληροφορίες από ΒΒCΣύνδεσμος πηγής