Νομπελίστρια ειρήνης αποκαλεί δικτάτορες τους ιδιοκτήτες των social media – Monomaxos

0
13
Νομπελίστρια ειρήνης αποκαλεί δικτάτορες τους ιδιοκτήτες των social media – Monomaxos


Η Μαρία Αντζελίτα Ρέσσα, δημοσιογράφος και συγγραφέας από τις Φιλιππίνες και πολιτογραφημένη πλέον ως Αμερικανίδα τιμήθηκε το 2021 με το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της για ελευθερία του Τύπου. Η Ρέσσα σε ομιλία της στο διάσημο φεστιβάλ λογοτεχνίας και τεχνών Hay στη Βρετανία είπε ότι «τα αφεντικά των social media είναι δικτάτορες» στρέφοντας τα βέλη της στον Μαρκ Ζάκερμπεργκ (Facebook, Instagram) και τον Ελον Μασκ (X, πρώην Twitter).

Η Ρέσσα έχει περάσει πολλά χρόνια προσπάθειας αντιμετώπισης των κατηγοριών που είχαν κατατεθεί εναντίον της κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του τότε προέδρου των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, αλλά είπε ότι ο Ντουτέρτε «είναι πολύ μικρότερος δικτάτορας σε σύγκριση με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ και τώρα επιτρέψτε μου να αναφέρω και τον Έλον Μασκ. Αυτοί μας χειραγωγούν με τον ίδιο τρόπο αποδεικνύοντας ότι όλοι, ανεξαρτήτως πολιτισμού, γλώσσας ή γεωγραφίας, έχουμε πολύ περισσότερα κοινά παρά διαφορές. Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν την ικανότητα να αλλάξουν τον τρόπο που νιώθουμε κάτι που με τη σειρά του αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και αλλάζει τον τρόπο που ενεργούμε»

Η πόλωση

Η Ρέσσα είπε ότι οι πολιτικές συζητήσεις στο Διαδίκτυο προκαλούν παρόμοιες περιπτώσεις πόλωσης σε όλο τον κόσμο. «Αυτές οι συζητήσεις ενθαρρύνουν τα είδη των ερωτήσεων που πιστεύουμε ότι είναι η ελεύθερη βούλησή μας αλλά δεν είναι. Στις Φιλιππίνες είναι το δίπολο πλούσιοι εναντίον φτωχών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το ζήτημα είναι το φυλετικό. Το κίνημα Black Lives Matter υπέστη πολύπλευρη επίθεση από τη ρωσική προπαγάνδα. Και ο στόχος δεν ήταν να κάνει τον κόσμο να πιστέψει ένα πράγμα. Ο στόχος ήταν να διευρυνθεί όσο γίνεται περισσότερο αυτό το χάσμα για να δημιουργηθεί χάος. Ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες τεχνολογίας υποκινούν την πόλωση, υποκινούν φόβο, θυμό και μίσος μας αλλάζει σε προσωπικό επίπεδο, σε κοινωνικό επίπεδο» λέει η νομπελίστρια.Σύνδεσμος πηγής