Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι εκτόξευσε διαστημικό οπλικό σύστημα εξουδετέρωσης δορυφόρων – Monomaxos

0
14


Η Ρωσία εκτόξευσε την περασμένη εβδομάδα έναν δορυφόρο που οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών και της Διοίκησης Διαστήματος των ΗΠΑ πιστεύουν ότι είναι ένα διαστημικό οπλικό σύστημα ικανό να επιθεωρεί άλλους δορυφόρους και να τους εξουδετερώνει σε περίπτωση που κριθεί ότι αποτελούν απειλή για την Ρωσία.

Η Διαστημική Διοίκηση των ΗΠΑ (USSPACECOM) υποστηρίζει ότι ο ρωσικός δορυφόρος παρακολουθεί έναν κατασκοπευτικό δορυφόρο των ΗΠΑ. Ο ρωσικός πύραυλος Soyuz εκτοξεύτηκε από την τοποθεσία εκτόξευσης του Plesetsk περίπου 500 μίλια (800 χλμ.) βόρεια της Μόσχας στις 16 Μαΐου, αναπτύσσοντας σε χαμηλή τροχιά στη Γη τουλάχιστον εννέα δορυφόρους συμπεριλαμβανομένου του COSMOS 2576 που οι ΗΠΑ θεωρούν ότι αποτελεί διαστημικό οπλικό σύστημα και δηλώνουν ότι πρόκειται για μια «απερίσκεπτη διαστημική ενέργεια».

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ γνώριζαν για την επικείμενη εκτόξευση του COSMOS 2576 και είχαν ενημερώσει τους συμμάχους τους αναφέρει σε ρεπορτάζ του το πρακτορείο Reuters. Αυτό που δεν ανέμεναν οι ΗΠΑ ήταν ότι ο δορυφόρος αυτός θα εκτοξευόταν μαζί με άλλους εμπορικούς δορυφόρους κίνηση που έγινε προφανώς για λόγους αντιπερισπασμού σε μια προσπάθεια να μην γίνει αντιληπτή η παρουσία του.

Η τροχιά

Ο COSMOS 2576 δεν έχει πλησιάσει ακόμη δορυφόρο των ΗΠΑ αλλά διαστημικοί αναλυτές παρατήρησαν ότι βρίσκεται στον ίδιο τροχιακό δακτύλιο με τον USA 314, έναν δορυφόρο της NRO, της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών που ασχολείται με την παρακολούθηση κατασκοπευτικών δορυφόρων.

Naftemporiki.grΣύνδεσμος πηγής