Η Κρήτη, ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας, κατέχει μια εντυπωσιακή θέση στη διεθνή γαστρονομία, αφού βρίσκεται στην τέταρτη θέση της λίστας με τα καλύτερα φαγητά στον κόσμο, σύμφωνα με το Taste Atlas.
Η κατάταξη αυτή περιλαμβάνει πέντε παραδοσιακά πιάτα της Κρήτης, τα οποία είναι:
- Ντάκος
- Τσιγαριαστό
- Στάκα με Αυγά
- Αντικριστό
- Σφακιανόπιτα
Εκτός από τα πιάτα, ο οδηγός γευσιγνωσίας προτείνει επίσης εξαιρετικά ελαιόλαδα από διάφορες περιοχές του νησιού, καθώς και την γραβιέρα, ένα τυρί που έχει κερδίσει τις καρδιές πολλών. Για να συνοδεύσετε τα γεύματά σας, οι προτάσεις περιλαμβάνουν την τσικουδιά και το ρακόμελο, που προσφέρουν μια μοναδική γεύση της κρητικής παράδοσης.
Η κορυφαία εξάδα με τις περιοχές που διακρίνονται για την γαστρονομία τους είναι:
- Καμπανία, Ιταλία
- Εμίλια Ρομάνα, Ιταλία
- Ιάβα, Ινδονησία
- Κρήτη, Ελλάδα
- Σικελία, Ιταλία
- Γκουαντόνγκ, Κίνα
Η αναγνώριση αυτή του Taste Atlas δείχνει τη σημασία της κρητικής κουζίνας στη παγκόσμια γαστρονομική σκηνή και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που συνοδεύει τα φαγητά του νησιού.