Η διαδικασία για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον φετινό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision έχει επίσημα ξεκινήσει με την ανακοίνωση της ΕΡΤ για πρόσκληση ενδιαφέροντος. Η δημόσια τηλεόραση καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν προτάσεις για το τραγούδι και τον εκπρόσωπο της χώρας μας στον 69ο Διαγωνισμό, ο οποίος θα διεξαχθεί στη Βασιλεία της Ελβετίας, από 13 έως 17 Μαΐου 2025.
Οι προτάσεις μπορούν να υποβάλλονται από την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024 έως και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024, μέχρι τα μεσάνυχτα. Πληροφορίες σχετικά με την πρόσκληση συμμετοχής και τη φόρμα υποβολής είναι διαθέσιμες στον σύνδεσμο https://company.ert.gr/eurovision2025.
Η απόφαση της ΕΡΤ να διοργανώσει φέτος Εθνικό Τελικό έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον, με πολλές δισκογραφικές εταιρίες και ανεξάρτητους καλλιτέχνες να αναζητούν την ευκαιρία να συμμετάσχουν. Παράλληλα, οι φήμες για τους οικοδεσπότες της εκδήλωσης έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν, με ονόματα όπως του Σάκη Ρουβά και της Ελενας Παπαρίζου να είναι στο προσκήνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πρόταση για το δίδυμο Γιώργος Καπουτζίδης και Φώτης Σεργουλόπουλος να αναλάβουν την παρουσίαση του Εθνικού Τελικού και στη συνέχεια να ταξιδέψουν στην Ελβετία για να σχολιάσουν τη Eurovision. Ο Καπουτζίδης έχει συνδεθεί με τον διαγωνισμό τα τελευταία χρόνια, έχοντας αναλάβει ρόλους τόσο ως συγγραφέας διαλόγων όσο και ως σχολιαστής.
Από την πλευρά του, ο Φώτης Σεργουλόπουλος έχει επίσης εμπειρία από τον διαγωνισμό, έχοντας παρουσιάσει τον ελληνικό τελικό το 2007 και συμμετάσχει σε πολλές εκπομπές που σχετίζονται με τη Eurovision. Πέρυσι, παρουσίασε μια ειδική εκπομπή της ΕΡΤ1 όπου αποκαλύφθηκε το «Zari» της Μαρίνας Σάττι.
Προβλήματα τηλεθέασης
Η τηλεθέαση αποτελεί σημαντικό πονοκέφαλο για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς σχεδόν κανένα πρόγραμμα δεν ξεπερνά το 20% στο δυναμικό κοινό. Εκείνοι που πλησιάζουν ή ξεπερνούν το 14% θεωρούνται μεγάλοι νικητές, ενώ ποσοστά γύρω στο 9% και 10% θεωρούνται επιτυχία για κάποιες ζώνες.
Μια μεγάλη μερίδα του κοινού έχει μετακινηθεί στις πλατφόρμες «Others», όπου περιλαμβάνονται οι συνδρομητικές υπηρεσίες και τα περιφερειακά κανάλια. Το πρόβλημα της τηλεθέασης είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, με τα κανάλια να ζητούν από τη Nielsen να εκσυγχρονίσει τη μέτρηση.
Η Δημόσια Τηλεόραση έχει αποφασίσει να παραμείνει στις μετρήσεις μέχρι το 2027, διατηρώντας τα γραμμικά κανάλια και την υποδοχή διαφήμισης. Αυτή τη στιγμή, οι ΕΡΤ1, ΕΡΤ2 και ΕΡΤ3 μετριούνται ξεχωριστά, ενώ το ERTNEWS περιλαμβάνεται στην κατηγορία «Others».