Τα μελομακάρονα είναι αναμφίβολα το πιο δημοφιλές γλυκό των Χριστουγέννων, αλλά πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν τους κουραμπιέδες. Αυτή η παραδοσιακή λιχουδιά έχει τους δικούς της πιστούς θαυμαστές.
Ο Γιώργος Τσούλης μας προσφέρει μια εξαιρετική συνταγή για να ετοιμάσουμε εύκολα κουραμπιέδες αρωματισμένους με μαστίχα, οι οποίοι λιώνουν στο στόμα και θα ενθουσιάσουν τους καλεσμένους μας.
Υλικά για τους κουραμπιέδες
- 120 γρ. αμύγδαλο φιλέ
- 300 γρ. φρέσκο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
- 110 γρ. άχνη ζάχαρη
- 20 ml κονιάκ
- 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1/2 κ.γ. θρυμματισμένη μαστίχα
- ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ.
- 10 ml ανθόνερο
Διαδικασία παρασκευής κουραμπιέδων
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στον αέρα.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα φιλέ, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο σκούρο χρώμα. Αφού καβουρδιστούν, τα μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Στον κάδο του μίξερ, βάζουμε το βούτυρο και την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε το κονιάκ, το εκχύλισμα βανίλιας και τη μαστίχα, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 10 λεπτά.
- Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι σε δόσεις, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
- Όταν το μείγμα σφίξει, συνεχίζουμε με τα χέρια μας, φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι να γίνει ομοιογενές. Στο τέλος, προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.
- Πλάθουμε το μείγμα σε στρογγυλούς κουραμπιέδες των 30-35 γραμμαρίων, πιέζοντας ελαφρώς την κορυφή τους με το δάχτυλό μας για να γίνουν πιο επίπεδοι.
- Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τους ψήνουμε για περίπου 17 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος τους.
- Αφού βγάλουμε τους κουραμπιέδες από τον φούρνο, τους ραντίζουμε με ανθόνερο και τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
- Σε ένα μπολ με άχνη ζάχαρη, βουτάμε τους κουραμπιέδες και τους γυρίζουμε μέχρι να καλυφθούν πλήρως.
Σερβίρισμα
Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε μια πιατέλα, δημιουργώντας μια πυραμίδα, και πασπαλίζουμε κάθε σειρά με επιπλέον άχνη ζάχαρη πριν τους σερβίρουμε.
Το μυστικό της επιτυχίας
Ο Γιώργος Τσούλης αποκαλύπτει ότι το μυστικό για επιτυχημένους κουραμπιέδες είναι το καλό χτύπημα της ζύμης. Όσο περισσότερο χτυπάμε τη ζύμη, τόσο πιο αφράτοι και νόστιμοι θα γίνουν οι κουραμπιέδες μας.