Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΜπλίνκεν: Κατηγορεί την Ρωσία για «εκβιασμό»

Μπλίνκεν: Κατηγορεί την Ρωσία για «εκβιασμό»

Κατηγορίες προς την Ρωσία εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κάνοντας λόγο για «εκβιασμό» γύρω από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή σιτηρών, από την οποία αποσύρθηκε τον Ιούλιο, καθώς και για «επίθεση» στο παγκόσμιο επισιτιστικό σύστημα.

«Κάθε μέλος αυτού του Συμβουλίου, κάθε μέλος των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να πει στη Μόσχα: ως εδώ. Ως εδώ ήταν να χρησιμοποιεί (τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας) για να εκβιάζει. Ως εδώ ήταν να χρησιμοποιεί τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον πλανήτη ως μέσο συναλλαγής. Φτάνει πια αυτός ο αδικαιολόγητος και απαράδεκτος πόλεμος» στην Ουκρανία, είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ ανέλαβαν την Τρίτη την προεδρία του ΣΑ του ΟΗΕ για το τρέχον εξάμηνο και έχουν θέσει ως προτεραιότητά τους την καταπολέμηση της επισιτιστικής ανασφάλειας που συνδέεται με πολέμους. Αυτό ήταν το θέμα της συνεδρίασης στην οποία προήδρευσε ο Μπλίνκεν, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο Μπλίνκεν είπε ότι η Ουάσινγκτον θέλει να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο μια κοινή διακήρυξη με την οποία καταδικάζεται η χρήση των τροφίμων ως όπλου και την οποία έχουν ήδη υπογράψει 91 χώρες. Μολονότι Αμερικανοί διπλωμάτες διαβεβαίωσαν ότι ο υπουργός δεν επιδιώκει μια σύγκρουση με τη Ρωσία στα Ηνωμένα Έθνη, η διακήρυξη αυτή στοχεύει σαφέστατα τη Μόσχα, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και της αποχώρησής της από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας.

«Η πείνα δεν μπορεί να μετατραπεί σε πολεμικό όπλο», επανέλαβε ο Μπλίνκεν. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα χρηματοδοτηθούν προγράμματα καταπολέμησης της επισιτιστικής ανασφάλειας σε δέκα αφρικανικές χώρες και την Αϊτή, συνολικού ύψους 362 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Δημοφιλέστερα Αρθρα