Πυρκαγιές – Καλιφόρνια: Τα ελικόπτερα που κάνουν πυρόσβεση τη νύχτα

0
212
Πυρκαγιές – Καλιφόρνια: Τα ελικόπτερα που κάνουν πυρόσβεση τη νύχτα

Το αργότερο τέλος Αυγούστου,  οι πυροσβέστες στην Καλιφόρνια θα βρίσκονται σε επιφυλακή, μιας και η περίοδος πυρκαγιών στην αμερικανική πολιτεία ξεκινά τέλη καλοκαιριού, αρχές φθινοπώρου. 

Το καμάρι της ομάδας ταχείας επέμβασης των πυροσβεστικών υπηρεσιών στη νότια Καλιφόρνια είναι ελικόπτερα CH-47 Chinook, τα οποία, αν και κατασκευασμένα για στρατιωτικές επιχειρήσεις, επιτρέπουν στους πυροσβέστες να καταπολεμούν πυρκαγιές ακόμα και τη νύχτα, λέει ο επιθεωρητής πυρασφάλειας της περιφέρειας Λος Άντζελες Άντονι Μαρόουν: «Τα Σινούκ μας βοηθούν πολύ όταν πέφτει το σκοτάδι. Μέχρι τώρα διαθέταμε τις νυχτερινές ώρες μόνο πυροσβέστες και πυροσβεστικά οχήματα. Τώρα όμως όταν τελειώνει η μια ρίψη νερού ξεκινά άμεσα η επόμενη».

Με τη βοήθεια τριών Σινούκ οι πυροσβέστες σχηματίζουν μια αδιάλειπτη αλυσίδα πυρόσβεσης: Ένα ελικόπτερο γεμίζει νερό, ένα βρίσκεται στον αέρα και ένα πραγματοποιεί ρίψεις. Εκτός αυτού τα ελικόπτερα είναι εξαιρετικά ευέλικτα και κάνοντας ρίψεις με ακρίβεια.

Καθοριστικές η πρόληψη και η προετοιμασία

Η προετοιμασία είναι το παν για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια, μιας και οι φωτιές έχουν γίνει σχεδόν μέρος της κανονικότητας στην αμερικανική πολιτεία. Τον περασμένο χειμώνα και την άνοιξη σημειώθηκαν πολλές βροχές και χιόνια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα έχουμε λιγότερες πυρκαγιές, λέει ο Άντονι Μαρόουν: «Η περίοδος των πυρκαγιών ενδέχεται να είναι χειρότερη ακριβώς επειδή είχαμε πολλές βροχές, οι οποίες ευνοούν την άγρια βλάστηση. Τον Ιούλιο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών χόρτα και θάμνοι ξεραίνονται με αποτέλεσμα να λειτουργούν σαν προσάναμμα όταν ενισχύονται οι άνεμοι τον Οκτώβριο».

Μέχρι στιγμής έχουν εκδηλωθεί μόνο μικρότερες πυρκαγιές, οι οποίες όμως δεν απείλησαν μεγαλύτερες εκτάσεις ή κατοικημένες περιοχές. Για τους πυροσβέστες είναι πάντα προβληματικό όταν οι πυρκαγιές φτάνουν στις παρυφές των πόλεων, όπως πχ. στο Λος Άντζελες, όπου μεταξύ των συνοικιών υπάρχουν μεγάλες χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Τα αίτια των πυρκαγιών ποικίλουν. Οι φωτιές προκαλούνται είτε από κεραυνούς είτε από απρόσεκτους που ανάβουν φωτιές σε κατασκηνώσεις. Μετά είναι και η υποδομή ηλεκτροδότησης. Στην Καλιφόρνια πολλά καλώδια ρεύματος είναι υπέργεια. Αν οι πυλώνες πέσουν στο έδαφος λόγω ισχυρών ανέμων είναι πολύ πιθανό να προκληθούν πυρκαγιές, όπως συνέβη το 2018 όταν 85 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Πηγή: Deutsche Welle