Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
spot_img
ΑρχικήΔιεθνή«Τα σκυλιά του πολέμου»: Ο ρόλος των Ρώσων ολιγαρχών στον πόλεμο στην...

«Τα σκυλιά του πολέμου»: Ο ρόλος των Ρώσων ολιγαρχών στον πόλεμο στην Ουκρανία

Τουλάχιστον 81 Ρώσοι ολιγάρχες, που είχαν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των «200 πλουσιότερων Ρώσων» του περιοδικού Forbes πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμμετέχουν ανοιχτά στον εφοδιασμό του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με την έρευνα του ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας Proekt με τίτλο «Τα σκυλιά του πολέμου». Η έρευνα αναφέρεται στον ρόλο των Ρώσων ολιγαρχών σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ποιο ρόλο παίζουν οι Ρώσοι ολιγάρχες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας; Οι ίδιοι θα ήθελαν να πείσουν τους γύρω τους ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον πόλεμο, για αυτό είτε εδώ και ενάμιση χρόνο τηρούν νεκρική σιγή, είτε προσπαθούν να αμφισβητήσουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον τους, δίνοντας νεφελώδεις συνεντεύξεις και διαμαρτυρόμενοι για την ζωή τους».

«Ωστόσο στην πραγματικότητα οι πιο πλούσιοι Ρώσοι, όπως έδειξε η έρευνα του Proect, έλαβαν δισεκατομμύρια για συμβόλαια με το υπουργείο Άμυνας, παράγοντας μεταξύ άλλων είδη όπλων, με τα οποία σκοτώνουν αμάχους στις ουκρανικές πόλεις. Αλλά παρότι το γνωρίζουν συνεχίζουν να σιωπούν».

Σύμφωνα με την έρευνα, την οποία επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το συνολικό ποσό των ανοικτών συμβάσεων που σύναψαν οι επιχειρηματίες με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για ολόκληρη την περίοδο της στρατιωτικής σύγκρουσης με την Ουκρανία – από το 2014 έως το 2023 – φθάνει τα 220 δισεκατομύρια ρούβλια.

Ογδόντα (80) από αυτούς τους ολιγάρχες, γράφει το Proekt, βρίσκονται τώρα υπό καθεστώς κυρώσεων. Ωστόσο, μόνο 14 από αυτούς έχουν υποστεί περιορισμούς σε όλες τις συμμαχικές χώρες του Κιέβου, ενώ 34 επιχειρηματίες μόνο στην Ουκρανία. Μόνο ένας ολιγάρχης, τονίζουν οι ερευνητές δημοσιογράφοι , έχει μιλήσει κατά της πολιτικής του Κρεμλίνου μετά την έναρξη της πλήρους στρατιωτικής εισβολής – ο ιδρυτής της Tinkoff Bank, Όλεγκ Τινκόφ.

Ενώ ζούσε στη Ρωσία, ο Τινκόφ είχε δηλώσει την υποστήριξή του στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι θα ήθελε να τον δει ως κυβερνήτη και αυτοκράτορα για μια ζωή. Τον Οκτώβριο του 2022, ο Τινκόφ ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη ρωσική υπηκοότητα επειδή «δεν θέλει να συνδεθεί με τον φασισμό του Πούτιν». Πριν από μια εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο ήρε τις κυρώσεις σε βάρος του επιχειρηματία.

Σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι ολιγάρχες που χρηματοδοτούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «τηρούν σιγή ιχθύος για σχεδόν ενάμιση χρόνο πολέμου». «Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις πάρα πολλών σιωπηλών ολιγαρχών προμήθευαν και συνεχίζουν να προμηθεύουν το ρωσικό αμυντικό βιομηχανικό σύμπλεγμα με έναν τεράστιο αριθμό αγαθών και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαιτούνται άμεσα για τη δημιουργία πυραύλων, βομβών και σφαιρών που σκοτώνουν ουκρανούς πολίτες», αναφέρουν οι ερευνητές δημοσιογράφοι.

monomaxos.gr
monomaxos.grhttp://monomaxos.gr
Ανακαλύψτε έναν κόσμο γνώσης και έμπνευσης στο Monomaxos, το ενημερωτικό μας ιστολόγιο. Εξερευνήστε συναρπαστικά άρθρα σε μια ποικιλία θεμάτων, από επιστήμη και τεχνολογία έως τρόπο ζωής και ταξίδια. Βυθιστείτε σε ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας φωτίσουν και θα σας διασκεδάσουν, με ένα μόνο κλικ.
RELATED ARTICLES

Leave a reply

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Most Popular

Recent Comments