Η 17χρονη Αφγανή Νίλα Ιμπραχίμι, που διαμένει στον Καναδά, αναδείχθηκε νικήτρια του Διεθνούς Βραβείου Ειρήνης για τα Παιδιά, το οποίο απονεμήθηκε χθες Τρίτη στο Άμστερνταμ από την οργάνωση KidsRights.
«Πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να δίνουμε στις Αφγανές δύναμη και ελπίδα στις πιο σκοτεινές στιγμές», δήλωσε η Νίλα Ιμπραχίμι.
Η Νίλα, πριν από τέσσερα χρόνια, ηχογράφησε τη φωνή της τραγουδώντας ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Με αυτή τη σημαντική διάκριση, η 17χρονη ακολουθεί τα βήματα της Γκρέτα Τούνμπεργκ, της γνωστής ακτιβίστριας για το περιβάλλον, και της Μαλάλα Γιουσαφζάι, βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης.
«Η Νίλα Ιμπραχίμι, που προέρχεται από το Αφγανιστάν και ζει στον Καναδά, παλεύει με θάρρος για τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών στη χώρα της», εξήγησαν οι διοργανωτές κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής στο Άμστερνταμ.
Η Νίλα ηχογράφησε ένα δυνατό τραγούδι διαμαρτυρίας που έγινε viral, εμπνέοντας άλλες Αφγανές να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να αντισταθούν στις αδικίες, μιλώντας δημόσια και υπερασπίζοντας την υπόθεσή τους σε διεθνείς εκδηλώσεις, όπως ανέφερε η KidsRights, το ολλανδικό ίδρυμα που προωθεί τα δικαιώματα του παιδιού.
Very honoured to meet Nila Ibrahimi tonight, winner of 2024 International Children’s Peace Prize. The courageous fight of this 17-yr old Afghan for the rights of girls & women in her country inspires us all. More about Nila’s work at @KidsRights pic.twitter.com/qXKnuvhI3E
— Hugh Adsett (@AdsettHugh) November 19, 2024
Η σκληρή ζωή των γυναικών στο Αφγανιστάν
Από την επανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021, οι αρχές εφαρμόζουν αυστηρούς περιορισμούς, οι οποίοι πλήττουν κυρίως τις γυναίκες και τα κορίτσια. Απαγορεύεται η εκπαίδευση πέρα από το δημοτικό σχολείο, η πρόσβαση σε πάρκα, γυμναστήρια και κέντρα αισθητικής, ενώ οι γυναίκες υποχρεούνται να έχουν ανδρικό συνοδό όταν βγαίνουν από το σπίτι τους.
Τον Μάρτιο του 2021, όταν η διεύθυνση εκπαίδευσης της Καμπούλ απαγόρευσε στις μαθήτριες άνω των 12 ετών να τραγουδούν δημόσια, η Νίλα, τότε 13 ετών, ηχογράφησε ένα παραδοσιακό τραγούδι για να ενθαρρύνει τις άλλες κοπέλες να υπερασπιστούν την εκπαίδευση και τα δικαιώματά τους. Το βίντεο που ανέβασε ο αδελφός της στα κοινωνικά δίκτυα έγινε viral και οδήγησε στην κατάργηση της απαγόρευσης από την αφγανική κυβέρνηση σε τρεις εβδομάδες.
Ωστόσο, από το περασμένο καλοκαίρι, έχει επιβληθεί νόμος που απαγορεύει στις Αφγανές να μιλούν μεγαλόφωνα δημόσια.
Congratulations @IbrahimiNila on winning the International Children’s Peace Prize! I am so proud of you for standing up to the Taliban and fighting for Afghan girls’ education. Your courage is an inspiration to girls and an example to leaders everywhere.https://t.co/L8xYFlVm6K
— Malala Yousafzai (@Malala) November 19, 2024
ΟΗΕ: «Απαρτχάιντ του φύλου»
Η κατάσταση αυτή έχει χαρακτηριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως «απαρτχάιντ του φύλου», ωστόσο η κυβέρνηση των Ταλιμπάν απορρίπτει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι είναι «ανυπόστατες» και «προπαγάνδα από γυναίκες που έχουν φύγει από τη χώρα».
«Με την απονομή του Διεθνούς Βραβείου Ειρήνης για τα Παιδιά, η φωνή των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών θα ακουστεί παγκοσμίως», δήλωσε η Νίλα Ιμπραχίμι μετά την απονομή του βραβείου. «Πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να τους δίνουμε δύναμη και ελπίδα στις πιο σκοτεινές στιγμές».
Η Νίλα και η οικογένειά της διέφυγαν στο Πακιστάν πέντε ημέρες μετά την επανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Σήμερα ζει στον Καναδά, όπου είναι συνιδρύτρια της πρωτοβουλίας «Her Story», που στοχεύει στην παροχή ασφαλούς πλατφόρμας για τις νεαρές Αφγανές ώστε να μοιράζονται τις ιστορίες τους.
«Πολύ συχνά, αυτές οι ιστορίες αφηγούνται από ανθρώπους που δεν κατανοούν πραγματικά τι σημαίνει να είσαι κορίτσι στο Αφγανιστάν. Θέλουμε να δώσουμε σε αυτές τις κοπέλες την ευκαιρία να μιλήσουν», εξήγησε η Νίλα Ιμπραχίμι στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Νίλα Ιμπραχίμι επιλέχθηκε ανάμεσα σε 165 υποψηφίους από 47 χώρες. Το βραβείο απονεμήθηκε από τη δημοσιογράφο και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ταουακούλ Κάρμαν από την Υεμένη, η οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2011.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ