Η Ιρλανδία καλεί την ΕΕ να επανεξετάσει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει τις εμπορικές σχέσεις της με το Ισραήλ, μετά την έγκριση ενός νόμου που, όπως είπε, είναι «επαίσχυντος» και απαγορεύει τις δραστηριότητες της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στο Τελ Αβίβ.
Αυτή η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πορτογάλου Αντόνιο Κόστα, μελλοντικού προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο Δουβλίνο. Ο Κόστα αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του μέχρι το τέλος του έτους.
«Η πιο κρίσιμη ενέργεια που μπορεί να αναλάβει τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να επανεξετάσει τις εμπορικές σχέσεις σε επίπεδο ΕΕ. Αυτό που συνέβη πρόσφατα από το Ισραήλ και την Κνεσέτ είναι απαράδεκτο και επαίσχυντο», δήλωσε ο Χάρις, προσθέτοντας ότι «περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν, περισσότερα παιδιά θα υποφέρουν από την πείνα».
Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας τόνισε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική στην UNRWA» και ότι θα συζητήσει με τον Κόστα για το πώς η Ευρώπη μπορεί να βρει το ηθικό σθένος να δράσει σχετικά με το ζήτημα αυτό.
Η Ιρλανδία και η Ισπανία είναι από τις πιο επικριτικές χώρες απέναντι στο Ισραήλ, ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Οι δύο χώρες, μαζί με τη Νορβηγία και τη Σλοβενία, αναγνώρισαν το κράτος της Παλαιστίνης τον Μάιο και τον Ιούλιο.
Τη Δευτέρα το βράδυ (28/10), οι Ιρλανδία, Ισπανία, Βέλγιο, Σλοβενία και άλλες χώρες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση καταδικάζοντας την ψηφοφορία στο ισραηλινό κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας τη «σημαντική και αναντικατάστατη» εργασία της UNRWA για εκατομμύρια Παλαιστίνιους, ιδιαίτερα στη Γάζα.
«Η Ιρλανδία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Σλοβενία και άλλες χώρες ζητούν περισσότερη δράση σε επίπεδο ΕΕ. Πιστεύω ότι αυτό θα ήταν πολύ αποτελεσματικό και θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι αυτή την άποψη», δήλωσε ο Σάιμον Χάρις.
Νωρίτερα, τον Φεβρουάριο, η Ισπανία και η Ιρλανδία είχαν ζητήσει από την ΕΕ να ενεργήσει «επειγόντως» για να διαπιστώσει αν το Ισραήλ τηρεί τα «ουσιώδη σημεία» της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές.
Ωστόσο, οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ είναι πολλές από την αρχή της σύγκρουσης. Η συμφωνία σύνδεσης, που υπογράφηκε το 1995 στις Βρυξέλλες και τέθηκε σε εφαρμογή πέντε χρόνια αργότερα, καθορίζει το πλαίσιο των σχέσεων με το Ισραήλ, κυρίως σε εμπορικό επίπεδο.
Η Ισπανία ακυρώνει την αγορά πυρομαχικών από ισραηλινή εταιρεία
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας ανακοίνωσε την ακύρωση ενός συμβολαίου αγοράς πυρομαχικών από ισραηλινή εταιρεία, επεκτείνοντας την ισπανική δέσμευση να μην πωλεί όπλα στο Ισραήλ, περιλαμβάνοντας και τις αγορές.
Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser, η αστυνομική δύναμη Guardia Civil είχε συμφωνήσει να αγοράσει περισσότερα από 15 εκατομμύρια φυσίγγια διαμετρήματος 9 mm έναντι έξι εκατομμυρίων ευρώ από την Guardian LTD Israel.
Η Ισπανία είχε ανακοινώσει ότι θα σταματούσε τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ από τον Οκτώβριο του 2023, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος με τη Χαμάς στη Γάζα.
«Η Ισπανία διατηρεί τη δέσμευση να μην πουλάει όπλα στο κράτος του Ισραήλ αφότου ξέσπασε η ένοπλη σύγκρουση στη Γάζα», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «παρά το γεγονός ότι πρόκειται για απόκτηση πυρομαχικών, το υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ακύρωσης της αγοράς».
Επιπλέον, το ισπανικό υπουργείο ανέφερε ότι οι ισραηλινές εταιρείες θα αποκλειστούν από εκκρεμούσες προσφορές.
Το συμβόλαιο είχε υποβληθεί τον Φεβρουάριο και είχε εγκριθεί στις 21 Οκτωβρίου, με δύο από τις τρεις παρτίδες να απονέμονται σε ισραηλινή εταιρεία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ