Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), πάνω από 40.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στην Πορτ-ο-Πρενς, την πρωτεύουσα της Αϊτής, μέσα σε μόλις δέκα ημέρες, λόγω της αυξανόμενης βίας συμμοριών. Αυτή η έξαρση της βίας έχει προκαλέσει το χειρότερο κύμα εκτοπισμών που έχει καταγραφεί τα τελευταία δύο χρόνια (φωτογραφία από το Reuters/Ralph Tedy Erol).
Χρόνια πολιτική αστάθεια
Η Αϊτή αντιμετωπίζει επί δεκαετίες σοβαρή πολιτική αστάθεια, η οποία επιδεινώνεται από την κρίση ασφαλείας που προκαλείται από τις συμμορίες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για χιλιάδες φόνους, απαγωγές για λύτρα, εκβιασμούς και σεξουαλική βία σε μεγάλη κλίμακα.
Από τις 11 έως τις 20 Νοεμβρίου, 40.965 άτομα εκτοπίστηκαν βίαια στην πόλη, με πολλούς από αυτούς να αναγκάζονται να φύγουν για δεύτερη ή τρίτη φορά. Ο ΔΟΜ, ο οποίος είναι μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, αναφέρει ότι το εύρος αυτών των εκτοπισμών είναι πρωτοφανές από την αρχή της ανθρωπιστικής κρίσης στην Αϊτή το 2022.
«Αυτή η κατάσταση αποτελεί μια σοβαρή ανθρωπιστική πρόκληση και μια δοκιμασία της συλλογικής μας ευθύνης», δήλωσε ο Γκρεγκουάρ Γκούντσταϊν, επικεφαλής του ΔΟΜ στην Αϊτή, τονίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ομάδες του ΟΗΕ στην εκτέλεση των καθηκόντων τους υπό συνθήκες αυξανόμενης ανασφάλειας.
Συνολικά, πάνω από 700.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί αναγκαστικά στην Αϊτή, εκ των οποίων το 50% είναι παιδιά. Η κατάσταση αυτή απαιτεί άμεσες και συντονισμένες ανθρωπιστικές παρεμβάσεις.
Τα τελευταία δύο εβδομάδες, η Πορτ-ο-Πρενς και οι γύρω περιοχές έχουν πληγεί από νέο κύμα βίας που αποδίδεται στη συμμορία «Viv Ansanm» («Ζώντας Μαζί»), η οποία σχηματίστηκε τον Φεβρουάριο και η δράση της οδήγησε στην παραίτηση του τότε αμφισβητούμενου de facto πρωθυπουργού, Αριέλ Ανρί.
Πηγή: ΑΠΕ