Η εκεχειρία στον Λίβανο είναι εξαιρετικά εύθραυστη, με το Ισραήλ σε κατάσταση επιφυλακής. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε χθες Πέμπτη ότι θα ξεκινήσει «εντατικό πόλεμο» αν παραβιαστεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χεζμπολάχ. Η συμφωνία τέθηκε σε εφαρμογή τα ξημερώματα της Τετάρτης, ωστόσο ήδη δοκιμάζεται.
Λίγες ώρες πριν από τις δηλώσεις του Νετανιάχου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορικό βομβαρδισμό κατά εγκατάστασης της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ο οποίος ήταν ο πρώτος μετά την έναρξη της εκεχειρίας.
Επιστροφή και καταστροφή
Μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι επέστρεψαν στα σπίτια τους στον νότιο και ανατολικό Λίβανο, καθώς και σε περιοχές της Βηρυτού, που είναι προπύργια της Χεζμπολάχ. Ωστόσο, αντιμετώπισαν σοβαρές καταστροφές.
Στην πόλη της Τύρου, ένα σημαντικό λιμάνι με αρχαιολογικά μνημεία που είναι καταχωρημένα στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO, οι υποδομές έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές, καθιστώντας ορισμένες περιοχές ακατοίκητες. «Δεν έχουμε ούτε νερό ούτε ρεύμα, οι ιδιωτικές γεννήτριες δεν λειτουργούν, τα καλώδια έχουν καταστραφεί», δήλωσε ο Σουλεϊμάν Νάζντε, 60 ετών, που επέστρεψε στο σπίτι του και βρήκε πόρτες και παράθυρα ξεριζωμένα.
Η Ντούνια Νάζντε, 33 ετών, νύφη του Σουλεϊμάν, πρόσθεσε: «Δεν περίμενα τόσες καταστροφές. Εβλεπα τις εικόνες, αλλά η πραγματικότητα είναι πιο σκληρή». Στις γειτονιές του νότιου τμήματος της Βηρυτού, ο Αλί Μοχάμαντ Αμπάς επισκέφθηκε τον τάφο του αδελφού του, ο οποίος είχε υποστεί ζημιές από τις ισραηλινές βόμβες.
Ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες
Ο ισραηλινός στρατός επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στο νότιο Λίβανο από χθες στις 17:00 έως σήμερα στις 07:00, μετά από πυρά κατά «υπόπτων» που φέρονται να παραβίασαν τους όρους της εκεχειρίας. Επίσης, ένα ισραηλινό αεροσκάφος στοχοποίησε δασική περιοχή στην πόλη Μπαϊσαρία.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι εντόπισε εγκατάσταση της Χεζμπολάχ που χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση ρουκετών μέσης εμβέλειας στον νότιο Λίβανο και «εξουδετέρωσε την απειλή» με την αεροπορική επιδρομή. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν στο χωριό Μαρκάμπα.
Ο Λίβανος κατηγόρησε το Ισραήλ για «επανειλημμένες» παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Γαλλίας προβλέπει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν σταδιακά από τον νότιο Λίβανο εντός 60 ημερών, ενώ η Χεζμπολάχ υποχρεούται να αναδιπλωθεί βόρεια του ποταμού Λιτάνι και να διαλύσει τις στρατιωτικές υποδομές της στην περιοχή.
Η συμφωνία βασίζεται στην απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αφορούσε το τέλος του προηγούμενου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ διατηρεί «πλήρη ελευθερία στρατιωτικής δράσης στον Λίβανο» σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας από τη Χεζμπολάχ.
Η Χεζμπολάχ ανακήρυξε τη «νίκη» της και δήλωσε ότι οι μαχητές της είναι «έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις του ισραηλινού εχθρού». Παρά τις απώλειες της ηγεσίας της, το σιιτικό κίνημα παραμένει σημαντικός παράγοντας στο πολιτικό σκηνικό του Λιβάνου.
Το κοινοβούλιο πρόκειται να συνεδριάσει στις 9 Ιανουαρίου για την εκλογική διαδικασία της εκλογής νέου προέδρου, που έχει καθυστερήσει λόγω πολιτικών διενέξεων.
Σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, τουλάχιστον 3.961 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον Λίβανο από τον Οκτώβριο του 2023, οι περισσότεροι από αυτούς από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Στην ισραηλινή πλευρά, οι απώλειες ανέρχονται σε 82 στρατιωτικούς και 47 πολίτες.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP