Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι και πνευματικός ηγέτης της Αγγλικανικής Εκκλησίας, Τζάστιν Γουέλμπι, ανακοίνωσε την παραίτησή του, έπειτα από σοβαρές καταγγελίες ότι συγκάλυψε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης.
Η παραίτησή του προκαλεί αναστάτωση στα θεμέλια της Αγγλικανικής Εκκλησίας, η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες για τη συγκάλυψη ενός σκανδάλου που έχει αφήσει πίσω του πάνω από 130 θύματα, κυρίως ανήλικα αγόρια, που υπήρξαν θύματα σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης από δικηγόρο με συνδέσεις στην Εκκλησία.
Εδώ και αρκετές ημέρες, θρησκευτικοί ηγέτες ζητούσαν την παραίτηση του προκαθήμενου της Αγγλικανικής Εκκλησίας.
Πολλοί θρησκευτικοί ηγέτες της Αγγλικανικής Εκκλησίας είχαν εκφράσει την επιθυμία να παραιτηθεί ο Γουέλμπι, μετά από μια καταδικαστική έκθεση που αφορούσε τον χειρισμό της υπόθεσης.
«Με την άδεια της Αυτού Μεγαλειότητος του Βασιλιά, αποφάσισα να παραιτηθώ» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι.
Ιστορικό της υπόθεσης
Από τη δεκαετία του 1970 έως τα μέσα της δεκαετίας του 2010, ο Τζον Σμιτ, δικηγόρος και πρόεδρος μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που συνεργαζόταν με την Εκκλησία της Αγγλίας, κατηγορήθηκε για την κακοποίηση 130 αγοριών και νεαρών ανδρών στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Αφρική, κυρίως στη Ζιμπάμπουε και τη Νότια Αφρική, όπου διέμενε.
Παρόλο που η ηγεσία της Εκκλησίας ενημερώθηκε επισήμως για τις κατηγορίες το 2013, θρησκευτικοί ηγέτες γνώριζαν για αυτές από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, αλλά επέλεξαν να τις κρατήσουν μυστικές, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διενήργησε η Εκκλησία.
Η εν λόγω έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι «θα μπορούσε και έπρεπε» να έχει αναφέρει τις κατηγορίες στην αστυνομία από το 2013, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Σοβαρές κατηγορίες
Ο Τζον Σμιτ, ο οποίος πέθανε το 2018 σε ηλικία 75 ετών στο Κέιπ Τάουν χωρίς να οδηγηθεί σε δίκη, κατηγορείται για σοβαρές παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής, σεξουαλικής, ψυχολογικής και πνευματικής κακοποίησης περίπου 130 αγοριών και νεαρών ανδρών κατά τη διάρκεια πέντε δεκαετιών.
Ο Αρχιεπίσκοπος Γουέλμπι υποστηρίζει ότι δεν είχε καμία γνώση των γεγονότων μέχρι το 2013. Ωστόσο, η έκθεση Μάκιν τον κατηγορεί ότι, όταν ενημερώθηκε για τις καταγγελίες, δεν προχώρησε σε ενέργειες για να διασφαλίσει την αστυνομική διερεύνηση της υπόθεσης, αν και «μπορούσε και έπρεπε» να το έχει κάνει.
Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας το 2017, μετά την προβολή ενός ντοκιμαντέρ από το Channel 4.