Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) εκφράζει ανησυχίες σχετικά με το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας, το οποίο έχει προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στους φιλόδοξους στόχους ενίσχυσης της αμυντικής ετοιμότητας της ΕΕ.
Σύμφωνα με την πρόσφατη γνώμη του ΕΕΣ, απαιτείται καλύτερος σχεδιασμός του προγράμματος (EDIP) και μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ των πολιτικών στόχων, του προτεινόμενου προϋπολογισμού και του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης. Ο Marek Opioła, μέλος του ΕΕΣ, τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επιτευχθεί αυτή η ισορροπία για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανικής ετοιμότητας της ΕΕ.
Η ΕΕ έχει τοποθετήσει την άμυνα σε κεντρική θέση στην ατζέντα της, λόγω της επανεμφάνισης μεγάλων πολεμικών συγκρούσεων στην Ευρώπη. Η πρόταση του EDIP θεωρείται ως το πρώτο βήμα στην εφαρμογή μιας ευρωπαϊκής βιομηχανικής στρατηγικής για την άμυνα, με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης στον τομέα αυτό.
Σκοπός είναι η διασφάλιση της έγκαιρης διαθεσιμότητας και προμήθειας αμυντικών προϊόντων, ενώ παράλληλα επιδιώκεται η υποστήριξη της Ουκρανίας στην ανάκαμψη και εκσυγχρονισμό της αμυντικής της ικανότητας.
Ωστόσο, το ΕΕΣ επισημαίνει τον κίνδυνο ότι το προτεινόμενο χρηματοδοτικό κονδύλι των 1,5 δισ. ευρώ ενδέχεται να μην καλύψει τις ανάγκες του προγράμματος. Η Επιτροπή δεν έχει αξιολογήσει επαρκώς το ύψος της ενωσιακής χρηματοδότησης που απαιτείται για την υλοποίηση των προτεινόμενων πολιτικών μέτρων.
Αναγκαία η στήριξη της Ουκρανίας
Όσον αφορά τη στήριξη της Ουκρανίας, το ΕΕΣ διαπιστώνει ότι δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένο χρηματοδοτικό κονδύλι. Τα κράτη μέλη έχουν συμφωνήσει να αξιοποιήσουν τα έσοδα από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ωστόσο, η αβεβαιότητα σχετικά με το ύψος και τη διάρκεια της χρηματοδότησης από αυτή την πηγή ενέχει κινδύνους.
Η Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει πρόταση κανονισμού τον Μάρτιο του 2024, με στόχο τη θέσπιση του προγράμματος για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και την εξασφάλιση της έγκαιρης διαθεσιμότητας αμυντικών προϊόντων. Η διαβούλευση με το ΕΕΣ για αυτή την πρόταση είναι υποχρεωτική, και το Συμβούλιο της ΕΕ έχει ζητήσει τη γνώμη του ΕΕΣ πριν προχωρήσει στην εξέταση της πρότασης.
Η παρούσα γνώμη του ΕΕΣ περιλαμβάνει προτάσεις για την αποσαφήνιση ορισμένων τμημάτων της πρότασης, που ενδέχεται να επηρεάσουν τη χρηματοοικονομική διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ