Η Κολομβία, η χώρα που θα φιλοξενήσει τη σύνοδο COP16 των Ηνωμένων Εθνών για τη βιοποικιλότητα αργότερα φέτος, κατατάσσεται ως η πιο επικίνδυνη χώρα παγκοσμίως για τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των κοινοτήτων τους το 2023. Σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Global Witness, 79 ακτιβιστές δολοφονήθηκαν στη χώρα αυτή.
Αυτός ο αριθμός αποτελεί ρεκόρ για μία μόνο χώρα σε μία χρονιά, αφού η Global Witness ξεκίνησε να καταγράφει τέτοιες επιθέσεις το 2012. Όπως σημειώνει η έκθεση, οι συγκεκριμένες αναφορές είναι πιθανώς υποτιμημένες και σίγουρα δεν αναπαριστούν την πλήρη εικόνα.
Οι υποσχέσεις του Πέτρο παραμένουν ανεκπλήρωτες
Συνολικά, 196 υπερασπιστές του περιβάλλοντος και των εγγείων δικαιωμάτων είχαν δολοφονηθεί παγκοσμίως πέρυσι, με την πλειονότητα αυτών, δηλαδή το 85%, να καταγράφεται στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής.
«Αυτό το νούμερο είναι ντροπή για εμάς, για τη χώρα»
Η εκθεση υπογραμμίζει ότι οι υποσχέσεις του σοσιαλδημοκράτη προέδρου Γουστάβο Πέτρο, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία το 2022 και υποσχέθηκε να τερματίσει τον μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο και να προωθήσει τη δικαιοσύνη όσον αφορά το περιβάλλον και τις τοπικές κοινότητες, παραμένουν ανεκπλήρωτες. Οι διαπραγματεύσεις με διάφορες ένοπλες ομάδες που ευθύνονται για τις δολοφονίες αυτών των υπερασπιστών είναι δύσκολες, ενώ παρά τις βελτιώσεις στην αποψίλωση των δασών το 2023, οι αρχές προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση το 2024.
Η πιο επικίνδυνη χώρα για τους ακτιβιστές
Η Κολομβία έχει χαρακτηριστεί από το 2021 η πιο επικίνδυνη χώρα για τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, με 60 δολοφονίες το 2022, σύμφωνα με την Global Witness. Η Άστριντ Τόρες, συντονίστρια της κολομβιανής οργάνωσης Somos Defensores, δήλωσε: «Αυτός ο αριθμός μας ντροπιάζει ως χώρα» και τόνισε ότι η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο την κυβέρνηση, αλλά ολόκληρο το κρατικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των εισαγγελικών και τοπικών αρχών.
Στη δήλωσή της, εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πέτρο ανέφερε ότι θα υπάρξει απάντηση στην έκθεση, αλλά τις τελευταίες λεπτομέρειες βρίσκονται ακόμα σε επεξεργασία.
Η σύνοδος ως φόρος τιμής
Πέρυσι, μια έρευνα του Reuters αποκάλυψε ότι οι δολοφονίες ακτιβιστών στην Κολομβία έχουν σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και στις κοινότητες όπου αυτές οι δολοφονίες συνέβησαν, με σημαντική αύξηση στην αποψίλωση των δασών να καταγράφεται.
Κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στην Μπογοτά τον Ιούλιο, η αντιπρόεδρος της χώρας, Φράντσα Μάρκες—που είχε βραβευτεί με το Βραβείο Γκολντμαν για το Περιβάλλον το 2018—ανέφερε ότι η σύνοδος πρέπει να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων αυτών. «Είναι συγκινητικό να βλέπουμε να πραγματοποιείται το όνειρο τόσων ηγετών του περιβαλλοντικού αγώνα, πολλοί από τους οποίους έχουν χάσει τη ζωή τους», δήλωσε. «Αυτή η παγκόσμια σύνοδος είναι φόρος τιμής στις φωνές τους» πρόσθεσε.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ