Η πρόσφατη απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να δώσει το πράσινο φως στην Ουκρανία για να χρησιμοποιήσει αμερικανικής κατασκευής πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας έχει προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένους κύκλους του επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ.
Αν και ο Τραμπ δεν έχει εκφράσει δημόσια τη γνώμη του για το θέμα, έχει κερδίσει τις εκλογές με την υπόσχεση να τερματίσει τον πόλεμο, και αρκετοί συνεργάτες του έχουν χαρακτηρίσει αυτή την κίνηση «επικίνδυνη κλιμάκωση», σύμφωνα με το BBC.
Ο γιος του, Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, αντέτεινε μέσω Twitter ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν προσπαθεί «να ξεκινήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» πριν αναλάβει ο πατέρας του τα καθήκοντά του. Η απόφαση του Μπάιντεν δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα και ενδέχεται να μην επιβεβαιωθεί ποτέ, με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να δηλώνει ότι «οι πύραυλοι θα μιλήσουν από μόνοι τους».
Αντίκτυποι στο στρατόπεδο του Τραμπ
Ο Τραμπ, που κέρδισε τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, προγραμματίζει να αναλάβει ξανά τον Λευκό Οίκο από τις 20 Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Στην προεκλογική του εκστρατεία, έχει υποσχεθεί να σταματήσει την αμερικανική εμπλοκή σε πολέμους, προτιμώντας να χρησιμοποιήσει τους πόρους των φορολογουμένων για τη βελτίωση της ζωής των Αμερικανών.
Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας σε 24 ώρες, χωρίς να διευκρινίσει πώς. Ωστόσο, είναι σαφές ότι ο Τραμπ πάντα θεωρούσε τον εαυτό του ως διαπραγματευτή και δεν θα ήθελε ο Μπάιντεν να αποκομίσει τα εύσημα για μια τέτοια εξέλιξη.
Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, από τους πρώτους Ρεπουμπλικάνους που αντέδρασαν, δήλωσε ότι «το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα φαίνεται να επιθυμεί να διασφαλίσει την έναρξη του Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου προτού ο πατέρας μου έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει ειρήνη και να σώσει ζωές». Παράλληλα, η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, σθεναρή υποστηρίκτρια του Τραμπ, καταδίκασε τον Μπάιντεν, τονίζοντας ότι οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν ξένους πολέμους και θέλουν να επικεντρωθούν στα δικά τους προβλήματα.
Ο γερουσιαστής της Γιούτα, Μάικ Λι, σχολίασε στο X ότι «οι Φιλελεύθεροι αγαπούν τον πόλεμο» και ότι «ο πόλεμος διευκολύνει μια μεγαλύτερη κυβέρνηση», μια θέση που έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ο πολυδισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας Ίλον Μασκ, ο οποίος είναι κοντά στον Τραμπ. Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι επιθυμούν να σταματήσει η αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία, με το 62% να δηλώνει σε δημοσκόπηση της Pew Research ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ευθύνη να στηρίξουν τη χώρα ενάντια στη Ρωσία.
Αν και ο Μπάιντεν σκοπεύει να δαπανήσει όλα τα χρήματα που έχει εγκρίνει το Κογκρέσο μέχρι τον Ιανουάριο, παραμένει ασαφές αν αυτό περιλαμβάνει περισσότερη βοήθεια προς την Ουκρανία, καθώς και η απόφαση του Τραμπ να συνεχίσει ή να αναστρέψει τις πολιτικές του.
Σιωπή από τον Πούτιν
Από την αρχή της πλήρους κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Ρώσος πρόεδρος έχει επιτεθεί ρητά στη συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, προειδοποιώντας για αντίποινα σε κάθε στρατιωτική υποστήριξη από τους δυτικούς συμμάχους προς την Ουκρανία, την οποία θεωρεί άμεση εμπλοκή.
Ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «ρίχνουν λάδι στη φωτιά». Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από το Κίεβο για επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος θα συνιστούσε άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στις εχθροπραξίες κατά της Ρωσίας, καθώς και μια ριζική αλλαγή στη φύση της σύγκρουσης. Τόνισε ότι μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει «μια επαρκή και απτή» αντίδραση από τη Ρωσία.
Κατά καιρούς, ο Πούτιν έχει αναφερθεί στη δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων, αν και λίγοι πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί, καθώς γνωρίζει ότι η χρήση τους θα επιφέρει ανείπωτα δεινά και για τους Ρώσους. Ωστόσο, έχει πλήρη επίγνωση της απειλής που συνιστούν οι πυραυλικές προμήθειες της Ουκρανίας από τη Δύση.
Η Ουκρανία διαθέτει ATACMS και πυραύλους Storm Shadow από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, αλλά δεν έχει επιτραπεί η χρήση τους εντός της Ρωσίας. Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου τονίζουν ότι η αλλαγή στάσης του Μπάιντεν είναι απάντηση στην ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων από τη Ρωσία και αποσκοπεί στο να στείλει μήνυμα προς την Πιονγκγιάνγκ να μην στείλει άλλες δυνάμεις. Η απόφαση έρχεται μετά από μια σειρά ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία, με την πιο πρόσφατη να έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο 10 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 47 στην Οδησσό.