Οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU) παρουσίασαν σε μια μικρή ομάδα ξένων δημοσιογράφων τα συντρίμμια του Oreshnik, του νέου ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς (IRBM), ο οποίος χτύπησε στρατιωτική εγκατάσταση στο Ντνίπρο την περασμένη Πέμπτη. Η επίθεση έχει προκαλέσει αναστάτωση στις δυτικές στρατιωτικές διοικήσεις, καθώς το ωστικό κύμα της εξακολουθεί να γίνεται αισθητό.
Συσκέψεις πραγματοποιούνται σε εθνικό και νατοϊκό επίπεδο, με κύριο στόχο την ανάλυση της σημασίας αυτής της ρωσικής ενέργειας και την αναζήτηση αντίμετρων. Ένα στοιχείο είναι ήδη ξεκάθαρο: το μήνυμα που έστειλε το Κρεμλίνο την περασμένη Πέμπτη απευθυνόταν κυρίως στην Ευρώπη.
Ο Oreshnik είναι ένας πύραυλος που δεν μπορεί να διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό, αλλά είναι ικανός να καταστρέψει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, μέσα σε λίγα λεπτά, με ή χωρίς πυρηνικές κεφαλές. Ο αυστραλός στρατηγός και καθηγητής σε στρατιωτικές σχολές των ΗΠΑ, Μικ Ράιαν, τόνισε ότι «ο Πούτιν προσπαθεί να εκφοβίσει τους ευρωπαίους πολιτικούς και να επηρεάσει τις αποφάσεις τους σχετικά με την αντιμετώπιση μιας Ρωσίας που επιστρέφει δυναμικά». Για το Κρεμλίνο, η επανασχεδίαση των ισορροπιών στην Ευρώπη είναι πιο σημαντική από την κατάληψη του Ντονμπάς ή την απομάκρυνση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η αμερικανική ασπίδα
Η κατάσταση για την Ευρώπη είναι δύσκολη, καθώς χωρίς την αμερικανική ασπίδα, καμία χώρα δεν μπορεί να σταματήσει έναν πύραυλο όπως αυτός που εκτοξεύθηκε από το πεδίο δοκιμών Καπούστιν Γιαρ την περασμένη Πέμπτη, ακόμη και αν φέρει μόνο συμβατικές κεφαλές. Δεν υπάρχει καμία συστοιχία ικανή να αναχαιτίσει βαλλιστικούς πυραύλους με πολλαπλές κεφαλές, και το χειρότερο είναι ότι η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να συμφωνήσει σε κοινή στρατηγική.
Η Γερμανία έχει προχωρήσει σε πρωτοβουλία για την υιοθέτηση των ισραηλινών συστημάτων Arrow, με τη συμμετοχή 22 κρατών, συμπεριλαμβανομένων της Ελβετίας και της Βρετανίας. Πριν από έναν χρόνο, το Βερολίνο υπέγραψε αρχική παραγγελία ύψους 4 δισ. ευρώ, αλλά οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις απειλούν να επιδεινώσουν την κατάσταση λόγω των πολεμικών προτεραιοτήτων του Ισραήλ.
Αντίθετα, η Ιταλία και η Γαλλία ακολουθούν ένα εναλλακτικό σχέδιο με βάση τα νέα αναχαιτιστικά συστήματα Samp-T, τα οποία έχουν ήδη παραδοθεί στο Κίεβο και παράγονται από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία Mbda. Ένας γάλλος αξιωματούχος δήλωσε στη «Monde» ότι «πρέπει να δούμε αυτή την εκτόξευση IRBM ως προετοιμασία για την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στο πλαίσιο των επικείμενων διαπραγματεύσεων».
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, διαβεβαίωσε το BBC ότι δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» όσον αφορά τη στήριξη της Ουκρανίας, υπονοώντας ότι το Παρίσι έχει δώσει σιωπηλά το πράσινο φως στο Κίεβο να χρησιμοποιεί δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά της ρωσικής επικράτειας, ειδικά στην περιοχή του Κουρσκ, όπου η Ουκρανία έχει ήδη χάσει πάνω από το 40% των εδαφών που κατείχε από την αιφνιδιαστική εισβολή της τον Αύγουστο.