Η εκρηκτική ύλη νιτρικός πενταερυθρίτης (PETN), γνωστή για την εξαιρετική της ισχύ και την σχεδόν αδύνατη ανίχνευσή της, έχει χρησιμοποιηθεί σε δύο αποτυχημένες απόπειρες ανατίναξης επιβατικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια υπερατλαντικών πτήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες του in, εξετάζεται αν αυτή η ουσία ευθύνεται για την ανατίναξη χιλιάδων τηλεειδοποιητών και ασυρμάτων μελών της Χεζμπολαχ, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 15 ατόμων.
Το PETN, που παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1891, είναι ένα από τα πιο ισχυρά εκρηκτικά, εκρήγνυται με ταχύτητα περίπου 6 km/sec και μόλις 100 γραμμάρια αρκούν για να ανατιναχθεί ένα αυτοκίνητο. Στο παρελθόν, έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως το 1983 στο Βερολίνο και η αποτυχημένη απόπειρα του Ριτσαρντ Ρίντ το 2001.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η οργάνωση που φέρεται ως κατασκευάστρια των βομβητών, με έδρα τη Βουδαπέστη, πιθανόν να συνδέεται με την ισραηλινή Μοσάντ. Δημιουργήθηκε το 2010 και σύμφωνα με τα έγγραφα της, φαινόταν να έχει ενδιαφέρον σε θέματα όπως η βιωσιμότητα και οι διεθνείς υποθέσεις, εστιάζοντας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, χωρίς να αναφέρεται οτιδήποτε σχετικά με την κατασκευή εκρηκτικών.
Η οργάνωση αυτή, που εμφανίζεται να έχει ως μοναδική υπάλληλο μια νεαρή γυναίκα με σπουδές στην οικονομία, φαινόταν να ασχολείται με έργα για βιώσιμη ανάπτυξη σε χώρες όπως η Γκάνα και η Κίνα. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει: πώς μια τέτοια οργάνωση βρέθηκε ξαφνικά να κατασκευάζει βομβητές, όταν δεν φαίνεται να διαθέτει τα απαραίτητα μέσα;
Σύμφωνα με ειδικούς σε θέματα όπλων και εκρηκτικών, είναι πιθανό ότι το PETN χρησιμοποιήθηκε στις μαζικές βομβιστικές επιθέσεις, δεδομένης της ισχύος του. Το 2009, σε μια άλλη περίπτωση, 23χρονος Νιγηριανός μέλος της Αλ Κάιντα προσπάθησε να ανατινάξει πτήση των Northwest Airlines, φέρνοντας μικρή ποσότητα PETN ραμμένη στο εσώρουχό του. Η προσπάθεια του απέτυχε λόγω βλάβης του μηχανισμού.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με ειδικούς, οι πιο σύγχρονοι ανιχνευτές δεν θα μπορούσαν να εντοπίσουν το PETN, καθώς η ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε ήταν πολύ μικρή και αποθηκευόταν σε αεροστεγή συσκευασία. Η εταιρεία στη Βουδαπέστη, που φέρεται να σχετίζεται με την κατασκευή των βομβητών, παρουσιάζει την εργασία της ως επικεντρωμένη στην επαγγελματική ανάπτυξη και τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Επιπλέον, φαίνεται να σχετίζεται με το πρόγραμμα LEAD του Υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας, που υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα στη Λιβύη, εστιάζοντας στην ανάπτυξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τη λιβυκή νεολαία. Το email επικοινωνίας της εταιρείας ανήκει στην προαναφερόμενη υπάλληλο, γεγονός που ενισχύει την αίσθηση ότι υπάρχει μια πιο περίπλοκη σχέση πίσω από τις δραστηριότητές τους.