Ο αρχιεπίσκοπος Τζάστιν Γουέλμπι, 68 ετών, υπέβαλε την παραίτησή του την Τρίτη, πέντε ημέρες μετά την δημοσιοποίηση της ανεξάρτητης έκθεσης Makin Report, η οποία τον κατηγόρησε ότι δεν προχώρησε στη διερεύνηση καταγγελιών για κατά συρροή σωματική και σεξουαλική κακοποίηση από έναν εθελοντή που σχετιζόταν με την Εκκλησία της Αγγλίας.
Ποιος είναι ο Τζάστιν Γουέλμπι;
Ο Γουέλμπι ανακοίνωσε την παραίτησή του «με θλίψη», αναλαμβάνοντας την «προσωπική και θεσμική ευθύνη» για την έλλειψη δράσης σχετικά με τις «αποτρόπαιες κακοποιήσεις» που διαπράχθηκαν από τον αείμνηστο Τζον Σμιθ, ο οποίος ήταν εθελοντής σε χριστιανικές θερινές κατασκηνώσεις πριν από πολλές δεκαετίες.
Ο αρχιεπίσκοπος Γουέλμπι, με σπουδές στο διάσημο ιδιωτικό σχολείο Ίτον, εργάστηκε στη βιομηχανία πετρελαίου για πάνω από δέκα χρόνια πριν χειροτονηθεί το 1992. Το 2013, ανέλαβε τον ρόλο του ανώτερου ιεράρχη της Εκκλησίας της Αγγλίας.
Ως Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε όλες τις σημαντικές βασιλικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι, βαφτίσεις, στέψεις και κηδείες. Το 2023, είχε την τιμή να χρίσει και να στέψει τον βασιλιά Κάρολο στο Αββαείο του Γουέστμινστερ.
Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, ο Γουέλμπι δήλωσε ότι οι πρόσφατες αποκαλύψεις ανανέωσαν το μακροχρόνιο αίσθημα ντροπής του για τις ιστορικές αποτυχίες της Εκκλησίας της Αγγλίας στον τομέα της προστασίας των παιδιών.
Ο Γουέλμπι έχει αναγνωρίσει ότι η σκέψη για την έλλειψη δράσης του προκαλούσε «εφιάλτες», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ονειρεύτηκα ότι φτάσαμε στο σημείο της στέψης και είχα αφήσει το στέμμα στο παλάτι Λάμπεθ».
Τον Σεπτέμβριο του 2023, τέλεσε την κηδεία της εκλιπούσας βασίλισσας Ελισάβετ Β’, όπου αναγνώρισε τη μεγάλη επιρροή που είχε η μονάρχης σε πολλές ζωές και τη χαρακτήρισε «χαρούμενη» φιγούρα.
Ο Γουέλμπι υπήρξε ένας ειλικρινής πνευματικός ηγέτης της παγκόσμιας αγγλικανικής κοινότητας, που δημόσια καταπιάστηκε με θέματα όπως οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων, η μεταναστευτική πολιτική της Βρετανίας, ο πόλεμος στη Γάζα, οι αποζημιώσεις για τη δουλεία, η κλιματική αλλαγή και οι προσωπικές του προκλήσεις με την ψυχική υγεία.
Είχε περιγράψει την πίστη του ως «δίχτυ ασφαλείας», αναφερόμενος στη δική του μάχη με την κατάθλιψη, η οποία του είχε προκαλέσει συναισθήματα «αυτομίσους και αυτοπεριφρόνησης». Τον Απρίλιο του 2023, σε μια σειρά διαλέξεων στον Καθεδρικό Ναό του Καντέρμπουρι, δήλωσε ότι η λήψη αντικαταθλιπτικών τον βοήθησε να «αντιδράσει σαν ένα μέσο άνθρωπο».
Ποιος ήταν ο Τζον Σμιθ και για τι κατηγορήθηκε;
Ο Τζον Σμιθ, γεννημένος στον Καναδά και Βρετανός δικηγόρος, υπηρέτησε σε ηγετικούς ρόλους σε μια φιλανθρωπική οργάνωση γνωστή ως Iwerne Trust, η οποία διοργάνωνε χριστιανικές κατασκηνώσεις στην Αγγλία και την Ουαλία. Οι κατηγορίες για σωματική κακοποίηση παιδιών από τον Σμιθ προήλθαν από μια έκθεση του 1982 και αφορούσαν μαθητές που συμμετείχαν στις κατασκηνώσεις τη δεκαετία του 1970 και του 1980.
Φέρεται να έφερνε μαθητές από δημόσια σχολεία στην Αγγλία, όπως το Winchester College, στο σπίτι του, όπου τους κακοποιούσε σωματικά. Το 1992, μετά από κατηγορίες για τη δολοφονία ενός εφήβου, μετανάστευσε στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.
Το 2013, ένα θύμα κατήγγειλε την κακοποίηση στην Εκκλησία της Αγγλίας, η οποία ανέφερε τους ισχυρισμούς στην αστυνομία, αλλά δεν προχώρησε σε έρευνα. Η έκθεση του Iwerne Trust δημοσιοποιήθηκε το 2016, προκαλώντας περαιτέρω έρευνες.
Ο Σμιθ πέθανε το 2014 στο Κέιπ Τάουν σε ηλικία 77 ετών. Έχει θεωρηθεί υπεύθυνος για τη βίαιη κακοποίηση τουλάχιστον 115 παιδιών και νεαρών ανδρών σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αγγλίας, της Ζιμπάμπουε και της Νότιας Αφρικής. Η έκθεση αποκάλυψε ότι υπήρξε «βάναυση και φρικτή» κακοποίηση επί 40 χρόνια, με ορισμένα θύματα να δέχονται έως και 800 χτυπήματα με μπαστούνι.
Ο αρχιεπίσκοπος Γουέλμπι δήλωσε ότι δεν είχε «καμία ιδέα ή υποψία» για τους ισχυρισμούς πριν από το 2013, ωστόσο η ανεξάρτητη έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι απίθανο να μην είχε γνώση των ανησυχιών σχετικά με τον Σμιθ τη δεκαετία του 1980.
Καταγγελίες εναντίον της Εκκλησίας της Αγγλίας
Η παραίτηση του Γουέλμπι έρχεται στο φως των εκτενών καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση στην Εκκλησία της Αγγλίας. Μια έκθεση του 2022 από την Ανεξάρτητη Έρευνα για τη Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών ανέδειξε τους λόγους πίσω από αυτό το φαινόμενο, αναφέροντας ότι ο σεβασμός στην εξουσία των ιερέων, τα ταμπού γύρω από τη συζήτηση για τη σεξουαλικότητα και μια κουλτούρα που προσέφερε περισσότερη υποστήριξη στους φερόμενους δράστες παρά στα θύματα, συνέβαλαν στο να γίνει η Εκκλησία της Αγγλίας «ένας χώρος όπου οι κακοποιοί μπορούσαν να κρυφτούν».