Αρμενία: Διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση Πασινιάν – Monomaxos

0
18
Αρμενία: Διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση Πασινιάν – Monomaxos


Η πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρήσει εδάφη στο γειτονικό Αζερμπαϊτζάν, στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις για τους Αρμένιους.

Πολλές εκατοντάδες Αρμένιοι διαδήλωσαν απόψε στο Γερεβάν, με πολλούς να ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας, Νικόλ Πασινιάν.

Αρμενία: Συμφώνησε να επιστρέψει στο Αζερμπαϊτζάν τέσσερα χωριά

Πολλές διαδηλώσεις έχουν γίνει από τον Απρίλιο εναντίον της απόφασης των αρμενικών αρχών να επιστρέψουν στο Αζερμπαϊτζάν χωριά που είχαν καταληφθεί και ελέγχονταν από την Αρμενία από τη δεκαετία του 1990.

Διαδηλώσεις στην Αρμενία κατά της επιστροφής χωριών στο Αζερμπαϊτζάν

Απόψε, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει μια πλατεία στο κέντρο της πρωτεύουσας, έξω από την Όπερα, όπου ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν πρόκειται να κάνει μια παρέμβαση σε ένα διεθνές συνέδριο.

Ζητούν την παραίτηση Πασινιάν

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο σημείο, με την προτροπή του επικεφαλής του κινήματός τους, του χαρισματικού αρχιεπισκόπου Μπαγκράτ Γκαλστανιάν, ο οποίος ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού.

«Ο Πασινιάν πρέπει να παραιτηθεί, διαφορετικά η Αρμενία είναι χαμένη», είπε ένας διαδηλωτής, ο 54χρονος πωλητής Τιγκράν Μπαλασανιάν. Μια 60χρονη νοικοκυρά, η Νούνε Σαργκσιάν, είπε ότι «ο Πασινιάν ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές, πρόδωσε τη χώρα, πρέπει να φύγει και να δώσει μια ευκαιρία στη γονατισμένη Αρμενία να ξανασηκωθεί».

Η απόφαση που πυροδότησε αντιδράσεις

Οι εδαφικές παραχωρήσεις, τις οποίες ο Πασινιάν λέει ότι αποφάσισε για να διασφαλίσει την ειρήνη με το Αζερμπαϊτζάν, πυροδότησαν διαδηλώσεις και αποκλεισμούς δρόμων.

Επικεφαλής του κινήματος είναι ο αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν, στον οποίο υπάγεται η επισκοπή της περιοχής του Ταβούς, όπου βρίσκονται τα χωριά που πρόκειται να επιστραφούν στο Αζερμπαϊτζάν.

Ο Γκαλστανιάν προσπαθεί να ξεκινήσει η διαδικασία καθαίρεσης του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα χρειάζονταν την ψήφο τουλάχιστον ενός ανεξάρτητου βουλευτή ή ενός μέλους του κυβερνώντος κόμματος για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Ακόμη και αν το πετύχαιναν, η έκβαση θεωρείται αμφίβολη, αφού για να στεφθεί από επιτυχία η προσπάθειά τους θα έπρεπε στη συνέχεια 18 βουλευτές του κόμματος του Πασινιάν να στραφούν εναντίον του.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συγκρούστηκαν δύο φορές για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το 2023 το Μπακού εξαπέλυσε μια επίθεση-αστραπή ανακαταλαμβάνοντας τον θύλακα και εκδιώκοντας τους Αρμένιους αυτονομιστές που τον διοικούσαν επί σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ