15.9 C
Athens
Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΜπάιντεν: Συνάντηση με τους ηγέτες Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας για να τους...

Μπάιντεν: Συνάντηση με τους ηγέτες Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας για να τους διαβεβαιώσει εν μέσω Τραμπ

Ο Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε μία από τις τελευταίες του επίσημες εμφανίσεις στη διεθνή σκηνή την Παρασκευή, αναγνωρίζοντας τις αλλαγές που έρχονται με την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Η συνεργασία μεταξύ Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας θεωρείται ένα από τα σημαντικά διπλωματικά επιτεύγματα της προεδρίας Μπάιντεν.

Ο 81χρονος απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ επιδίωξε να αξιοποιήσει τη σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στη Λίμα του Περού, προκειμένου να εδραιώσει τους δεσμούς της Αμερικής με τους βασικούς συμμάχους της στην περιοχή πριν την πιθανή επιστροφή του Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους ηγέτες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, ο Μπάιντεν δήλωσε: «Φτάσαμε σε μια στιγμή σημαντικής πολιτικής αλλαγής». Πρόσθεσε ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία του τριμερή συνάντηση με αυτή τη σημαντική ομάδα, αλλά αισθάνεται υπερήφανος που συνέβαλε στην έναρξη αυτής της συνεργασίας.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πολυπολική προσέγγισή του θα επιβιώσει και μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, αναφέροντας τη συνεργασία με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα: «Πιστεύω ότι δημιουργήθηκε για να διαρκέσει, αυτό ελπίζω και αυτό αναμένω».

Η συνάντηση μεταξύ του Μπάιντεν, του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σιγκέρου Ισίμπα και του Νοτιοκορεάτη προέδρου Γιουν Σουκ Γεόλ πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας αναμένεται να επιδεινωθούν με την επιστροφή του Τραμπ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να επιβάλει υψηλούς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.

Αυτή ήταν επίσης η πρώτη φορά που ο Γιουν συναντήθηκε αυτοπροσώπως με τον Ισίμπα, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Οκτώβριο. Η συνεργασία Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας, παρά τις ιστορικές τους εντάσεις λόγω της ιαπωνικής αποικιοκρατίας (1910-1945), θεωρείται θεμέλιο για την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο Μπάιντεν πιστεύει ότι οι στενές σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στις επιθετικές κινήσεις της Κίνας, μια άποψη που απορρίπτει το Πεκίνο. Στη διάρκεια της συνόδου, ο Γιουν συναντήθηκε επίσης με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ενώ ο Ισίμπα είχε προσωπική συνάντηση με τον Μπάιντεν.

«Πιστεύω ειλικρινά ότι η συνεργασία μας θα θέσει τα θεμέλια για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή Ινδίας-Ειρηνικού για πολλά χρόνια», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στιγμιότυπο από τις συναντήσεις του Τζο Μπάιντεν στο Περού.

Στιγμιότυπο από τις συναντήσεις του Τζο Μπάιντεν στο Περού.

Η περηφάνια του Τζο Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν υπερηφανεύεται ότι κατάφερε να επαναφέρει την Αμερική στην παγκόσμια σκηνή, μετά την αναταραχή που προκάλεσε η πρώτη θητεία του Τραμπ (2017-2021), ο οποίος είχε αναπτύξει σχέσεις με ηγέτες όπως ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν. Τώρα, καθώς ο Τραμπ ετοιμάζεται να επιστρέψει, η τελευταία περιοδεία του Μπάιντεν στο εξωτερικό φαίνεται να επισκιάζεται από την επόμενη προεδρία του Ρεπουμπλικανού.

Η υποδοχή που επιφύλαξε το Περού στον Κινέζο πρόεδρο Σι ήταν εντυπωσιακή, σε αντίθεση με την πιο διακριτική υποδοχή που είχε ο Μπάιντεν. Ο Σι έλαβε θερμή υποδοχή με κόκκινο χαλί και στρατιωτική μπάντα, ενώ η υποδοχή του Μπάιντεν περιλάμβανε μόνο δύο σειρές στρατιωτών στο αεροδρόμιο.

Συνάντηση με τον Σι

Ο Μπάιντεν και ο Σι θα συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο σήμερα, στην τρίτη και τελευταία τους διμερή συνάντηση. Σύμφωνα με αξιωματούχους, η σημερινή συνάντηση αποσκοπεί στην αξιοποίηση της ιστορικής τους συνάντησης που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στη σύνοδο κορυφής του APEC στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία βοήθησε να μειωθούν οι διμερείς εντάσεις.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω εμπορικών διαφορών, ζητημάτων σχετικά με την Ταϊβάν και ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και λόγω του τεχνολογικού ανταγωνισμού. Ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, τόνισε τη σημασία αυτής της συνάντησης για τη διαχείριση της διμερούς σχέσης σε αυτή τη μεταβατική περίοδο.

Σύμφωνα με τον Σάλιβαν, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν ζητήματα όπως η ένταση στη Νότια Σινική Θάλασσα και η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας, κυρίως στον στρατιωτικό τομέα. «Δεν θα είναι απλώς μια συνάντηση αποχαιρετισμού», υπογράμμισε.

Ωστόσο, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί υπό την σκιά της επανεμφάνισης του Τραμπ και των πιθανών νέων εντάσεων, καθώς και ενός ενδεχόμενου εμπορικού πολέμου. Χθες, ο Σι προειδοποίησε για την άνοδο της μονομέρειας και του προστατευτισμού, καθώς και για τον κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος «εισήλθε σε μια νέα περίοδο αναταράξεων και αλλαγών». Μετά τη Λίμα, τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Σι θα μεταβούν στη Βραζιλία για τη σύνοδο των χωρών της ομάδας G20.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο