Ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ πραγματοποίησε δημόσια ομιλία μετά την προσευχή της Παρασκευής, κάτι που δεν είχε συμβεί εδώ και πέντε χρόνια. Αυτή η ομιλία πραγματοποιήθηκε σε μια πολυάριθμη συγκέντρωση, όπου ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εν αναμονή της αντίδρασης του Ισραήλ στις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε η Τεχεράνη.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι οι αντίποινες του Ιράν είναι απόλυτα νόμιμες, ως απάντηση στις ισραηλινές δολοφονίες του Χανίγια, του Νασράλα και ενός διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης. Τόνισε την ανάγκη να είμαστε «έτοιμοι για δράση» και υπογράμμισε ότι η πρόσφατη αντίδραση της Τεχεράνης είναι «η μικρότερη» που θα μπορούσε να δώσει στο Ισραήλ, προσθέτοντας ότι το Ιράν «δεν θα καθυστερήσει ούτε θα βιαστεί να εκπληρώσει το καθήκον του» απέναντι στην ισραηλινή απειλή.
Η τελευταία φορά που ο Χαμενεΐ ηγήθηκε της προσευχής της Παρασκευής ήταν τον Ιανουάριο του 2020.
Ο Χαμενεΐ, μιλώντας στα φαρσί και στα αραβικά, επισήμανε ότι η στρατηγική που ακολουθεί «ο εχθρός» έχει στόχο να προκαλέσει διχόνοια και ανταρσία μεταξύ των μουσουλμάνων. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «ο εχθρός μας είναι κοινός» και κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να προετοιμαστούν «για την άμυνά τους ενάντια στον κοινό εχθρό».
Σημείωσε επίσης ότι η επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου ήταν «λογική και νόμιμη», τονίζοντας το δικαίωμα κάθε χώρας και λαού να υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι στην τυραννία. Ο Χαμενεΐ υποστήριξε ότι η μάχη της Χεζμπολάχ, η οποία εκτοξεύει ρουκέτες και πυραύλους κατά του βόρειου Ισραήλ, παρέχει «ζωτικής σημασίας υπηρεσία σε όλη την περιοχή» και ότι το Ισραήλ «δεν μπορεί να βλάψει σοβαρά» το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα.
Αναφερόμενος στην ιστορία του Ιράν, ο Χαμενεΐ επεσήμανε ότι δεκάδες κορυφαίοι Ιρανοί ηγέτες δολοφονήθηκαν το 1981, αλλά αυτό ενίσχυσε τη χώρα. «Το ίδιο θα συμβεί και για τον Λίβανο, ο οποίος έχασε ηγέτες όπως ο ιδρυτής της Χεζμπολάχ, Αμπάς αλ-Μουσάουι, αλλά έγινε ισχυρότερος», δήλωσε. Τόνισε ότι οποιαδήποτε επίθεση στο σιωνιστικό καθεστώς από οποιονδήποτε αποτελεί υπηρεσία για ολόκληρη την περιοχή και ίσως για την ανθρωπότητα.
Η δεύτερη επίθεση της Τεχεράνης
Η πρόσφατη ιρανική επίθεση είναι η δεύτερη που εξαπολύει η Τεχεράνη κατά του Ισραήλ, μετά από προηγούμενη εκτόξευση πυραύλων και drones τον Απρίλιο, ως απάντηση σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό. Σε και τις δύο περιπτώσεις, η ισραηλινή αντιαεροπορική άμυνα κατάφερε να αναχαιτίσει τους περισσότερους πυραύλους με τη βοήθεια των συμμάχων της, κυρίως των ΗΠΑ.
Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην πρόσφατη ιρανική επίθεση. Η προηγούμενη φορά που ο Χαμενεΐ ηγήθηκε της προσευχής της Παρασκευής ήταν το 2020, έπειτα από ιρανική επίθεση με πυραύλους σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, σε απάντηση στον φόνο του Ιρανού διοικητή Κασέμ Σολεϊμανί από αμερικανικό drone στη Βαγδάτη.
Ο Χαμενεΐ κατέληξε λέγοντας ότι η αντίσταση στην περιοχή δεν θα υποχωρήσει παρά τους θανάτους και θα πετύχει τελικά τη νίκη.