Οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ προχωρούν, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιδιώκουν να περιορίσουν, αν όχι να κλείσουν, ένα από τα πολεμικά μέτωπα στη Μέση Ανατολή μέσω διπλωματικών προσπαθειών.
Η Χεζμπολάχ φαίνεται να έχει ανταποκριθεί στην πρόσφατη αμερικανική πρόταση για εκεχειρία, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Λίβανο, δεν περιλαμβάνει τον όρο που επιτρέπει στο Ισραήλ να εισβάλει στη χώρα όποτε κρίνει ότι απειλείται η ασφάλειά του.
Ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Άμος Χοχστάιν, προγραμματίζει επίσκεψη στη Βηρυτό την Τρίτη, προκειμένου να συζητήσει με τις λιβανέζικες αρχές τις δυνατότητες για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Από τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, η συμφωνία θα περιλαμβάνει την αποχώρηση της Χεζμπολάχ από τα νότια σύνορα του Λιβάνου, ώστε οι κάτοικοι του βορείου Ισραήλ να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ωστόσο, ένα σημαντικό ζήτημα που ανακύπτει είναι ποιος θα αναλάβει την εποπτεία των συνόρων και αν θα υπάρχει κάποια άλλη δυτική δύναμη στην περιοχή, εκτός από τον ΟΗΕ, όπως προέβλεπε η συμφωνία του 2007.
Το Ιράν και η Χεζμπολάχ
Σύμφωνα με δημοσιεύματα λιβανέζικων ΜΜΕ και την ισραηλινή Haaretz, η Χεζμπολάχ δείχνει να είναι ευέλικτη στην αμερικανική πρόταση, ενώ και το Ιράν προτρέπει προς την κατεύθυνση μιας κατάπαυσης του πυρός. Ο Αλί Λαριτζανί, ανώτερος σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε συνάντηση με Λιβανέζους αξιωματούχους στη Βηρυτό την περασμένη Παρασκευή για να συζητήσουν την πρόοδο των συνομιλιών.
Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο Λαριτζανί μετέφερε το μήνυμα του Χαμενεΐ προς τη Χεζμπολάχ, εκφράζοντας την υποστήριξή του για τον τερματισμό του πολέμου με το Ισραήλ. Ωστόσο, η Χεζμπολάχ αντιμετωπίζει τον προβληματισμό ότι η αποδοχή μιας εκεχειρίας με το Ισραήλ, έπειτα από ένα χρόνο εχθροπραξιών, θα μπορούσε να σημαίνει αποδοχή της ισραηλινής επιθετικότητας στη Γάζα.
Η κατάσταση στη Γάζα
Αυτή τη στιγμή, η Χεζμπολάχ έχει θέσει ως προϋπόθεση για την κατάπαυση του πυρός την ύπαρξη εκεχειρίας και στη Γάζα. Η επιτυχία που θα αποδοθεί στην οργάνωση με την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από το Λίβανο δεν θα είναι αρκετή αν εγκαταλείψει τους Παλαιστίνιους. Χωρίς σαφείς λεπτομέρειες για τη συμφωνία που φαίνεται να έχει συμφωνηθεί, η κατάσταση παραμένει αβέβαιη, με το Ισραήλ να συνεχίζει τις επιθέσεις σε Λίβανο και Γάζα.
Αξιωματούχοι από το Τελ Αβίβ έχουν δηλώσει ότι έχουν προκαλέσει σημαντικά πλήγματα στη Χεζμπολάχ και ότι πλησιάζουν σε μια συμφωνία εκεχειρίας. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν το Ισραήλ θα αποδεχθεί να αποχωρήσει από το Λίβανο, χωρίς να βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση με αυτήν που είχε μετά τον πόλεμο του 2006.
Επιπλέον, παραμένει αβέβαιο πώς θα αντιδράσει ο Νετανιάχου όταν ο Τραμπ αναλάβει ξανά την εξουσία σε δύο μήνες, και αν θα επιθυμήσει να κλείσει ένα μέτωπο ή θα περιμένει τον νέο πρόεδρο για να επανεξετάσει τις στρατηγικές του.