Η Ουάσιγκτον προσέφερε στους Χούθι διεθνή αναγνώριση ως αντάλλαγμα για να εξασφαλίσει ότι το κίνημα των ανταρτών στη Υεμένη θα σταματήσει τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και κατά του Ισραήλ, δήλωσε χθες ανώτερος αξιωματούχος του κινήματος, που είναι προσκείμενο στο Ιράν. Ωστόσο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ διέψευσαν αυτή την πληροφορία.
Η δήλωση του αξιωματούχου των Χούθι ήρθε μετά την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Υεμένη, ο οποίος χτύπησε για πρώτη φορά το κεντρικό Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποίησε ότι το κίνημα θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες για αυτή την ενέργεια.
Δηλώσεις του Μοχάμεντ αλ Μπουχάιτι
«Γίνονται τακτικές επικοινωνίες μετά από κάθε επιχείρηση που πραγματοποιούμε», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Μπουχάιτι, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κινήματος Ανσάρ Αλλάχ, γνωστότερου ως Χούθι, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Πρόσθεσε ότι «οι επικοινωνίες αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν απειλές ή προσφορές, αλλά φαίνεται ότι έχουν σταματήσει να προσπαθούν να πετύχουν κάτι ουσιαστικό».
Διαψεύσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ
Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς, ζητώντας να παραμείνει ανώνυμος, ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι «εντελώς ψευδής». Ένας δεύτερος αξιωματούχος από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «η προπαγάνδα των Χούθι σπάνια είναι αληθινή και δεν αξίζει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης», προσθέτοντας ότι η κάλυψη των δηλώσεών τους προσφέρει «ψευδή αξιοπιστία στην παραπληροφόρησή τους».
Σύμφωνα με τον κ. Μπουχάιτι, οι ΗΠΑ και η Βρετανία επικοινωνούν έμμεσα μέσω μεσολαβητών και έχουν εκφράσει απειλές για κλιμάκωση των στρατιωτικών ενεργειών τους κατά των Χούθι και άλλων στρατιωτικών κινημάτων που υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.
Επιθέσεις των Χούθι
Από τον Νοέμβριο, οι Χούθι έχουν πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, τα οποία θεωρούν ότι συνδέονται με το Ισραήλ ή έχουν προορισμό ισραηλινά λιμάνια. Οι επιθέσεις τους έχουν προκαλέσει ζημιές σε πάνω από 80 εμπορικά πλοία, έχουν βυθίσει δύο και έχουν συλλάβει ένα, με τουλάχιστον τρεις ναυτικούς να έχουν χάσει τη ζωή τους.
Οι Χούθι, που βρίσκονται σε πόλεμο με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση από το 2014, έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα. Τον Ιανουάριο, η Ουάσιγκτον επανέφερε το κίνημα στη λίστα των ξένων «τρομοκρατικών» οργανώσεων.