Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Καταγγέλλει τη μεταχείριση των Παλαιστινίων εργαζομένων από το Ισραήλ – Monomaxos

0
16
Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Καταγγέλλει τη μεταχείριση των Παλαιστινίων εργαζομένων από το Ισραήλ – Monomaxos


«Αυτή ήταν η πιο δύσκολη χρονιά για τους Παλαιστίνιους εργάτες από το 1967», κατήγγειλε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), Ζιλμπέρ Ουνγκμπό σε συνεδρίαση στη Γενεύη, αναφερόμενος στην ημερομηνία του πολέμου των έξι ημερών όταν το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και το αραβικό τμήμα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από την Ιορδανία και τη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο.

Ο Ουνγκμπό μίλησε για αποδεκατισμό των εργασιακών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων εργαζομένων από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, με την Οργάνωση να ζητά να σταματήσουν οι νέοι περιορισμοί που εμποδίζουν τους Παλαιστινίους να εργαστούν στο Ισραήλ.

Ο έλεγχος του τρόπου μεταχείρισης των Παλαιστινίων εργαζομένων από το Ισραήλ – που τελεί υπό έλεγχο για δεκαετίες από την συγκεκριμένη υπηρεσία  του ΟΗΕ – έχει αυξηθεί από τον πόλεμο της 7ης Οκτωβρίου καθώς γίνεται λόγος για απώλειες πάνω από 500.000 θέσεων εργασίας και τον αποκλεισμό από το Ισραήλ περίπου 200.000 Παλαιστινίων για λόγους ασφαλείας.

Εκκλήσεις στο Ισραήλ να ανοίξει ξανά την αγορά εργασίας έγιναν από τον υπουργό Εργασίας της Παλαιστίνης, από πολλούς διπλωμάτες από χώρες όπως η Αίγυπτος και από συνδικάτα εργαζομένων.

Αποχώρησαν δεκάδες αντιπρόσωποι

Στη σημερινή συνεδρίαση της Γενεύης, δεκάδες αντιπρόσωποι αργότερα αποχώρησαν από την αίθουσα συνεδριάσεων του ΟΗΕ καθώς το Ισραήλ διατύπωσε τη θέση του.

Η εκπρόσωπος του Ισραήλ, Γιέλα Κιτρίν κατηγόρησε τη Χαμάς για τον αποκλεισμό των Παλαιστινίων εργατών από το Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στοχεύει δρομολόγια μεταφοράς για επιθέσεις προς το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, όπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 250 πιάστηκαν όμηροι, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς. «Η πορεία για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας δεν βρίσκεται στην τυφλή καταδίκη του Ισραήλ», τόνισε στη συνάντηση.

Η ΔΟΕ, ένα από τα παλαιότερα όργανα του ΟΗΕ που δημιουργήθηκε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, στοχεύει στην προώθηση της τήρησης των διεθνών προτύπων εργασίας. Ενώ οι εκθέσεις από το 1980 παρουσιάζονται μια φορά το χρόνο, αυτή είναι η πρώτη φορά που η ΔΟΕ προβαίνει σε κάνει συστάσεις.

Μια από αυτές, εκτός από την έκκληση προς το Ισραήλ να ανοίξει ξανά την αγορά εργασίας του, είναι η ΔΟΕ να παίξει ρόλο στην ανάκαμψη της Γάζας βοηθώντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας και προγράμματα κοινωνικής προστασίας για εργαζόμενους. «Το απλό γεγονός ότι ο παλαιστινιακός λαός μπορεί να ξαναέχει αξιοπρεπείς δουλειές, θα βοηθούσε στην πορεία επούλωσης», είπε ο Ουνγκμπό στο Reuters.

 Πηγή: ΑΜΠΕ