Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με μία ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο Truth Social, παρουσίασε την πρότασή του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, υποδεικνύοντας ότι θα απαιτηθεί ένα σημαντικό διπλωματικό εγχείρημα.
«Με μεγάλη μου χαρά προτείνω τον στρατηγό Κιθ Κέλογκ για να αναλάβει τον ρόλο του βοηθού του Προέδρου και Ειδικού Απεσταλμένου για την Ουκρανία και τη Ρωσία. Ο Κιθ έχει μια διακεκριμένη στρατιωτική και επιχειρηματική καριέρα, έχοντας υπηρετήσει σε ευαίσθητους ρόλους εθνικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια της πρώτης μου θητείας. Ήταν μαζί μου από την αρχή! Μαζί, θα εξασφαλίσουμε ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΣΩ ΔΥΝΑΜΗΣ και θα κάνουμε την Αμερική και τον κόσμο ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΞΑΝΑ!»
Η πρόταση του Τραμπ για τον Κέλογκ ως ειδικό απεσταλμένο αποδεικνύει ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ήδη ένα συγκεκριμένο σχέδιο για ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι αν εκλεγόταν, θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο σε «24 ώρες». Τώρα, με την τοποθέτηση του Κέλογκ, φαίνεται να επιδιώκει να υλοποιήσει αυτή την υπόσχεση.
Ο ρόλος του Κέλογκ
Ο Κιθ Κέλογκ, 80 ετών και πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, έχει ήδη παρουσιάσει το ειρηνευτικό του σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει την ανάγκη για μια επίσημη πολιτική των ΗΠΑ που να επιδιώκει κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τον Κέλογκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρειάζονται περαιτέρω εμπλοκή σε άλλες συγκρούσεις, καθώς η υποστήριξη προς την Ουκρανία έχει εξαντλήσει τα αποθέματα όπλων τους, αφήνοντάς τις ευάλωτες σε ενδεχόμενες συγκρούσεις με την Κίνα για την Ταϊβάν.
Ο Κέλογκ προτείνει επίσης ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναβληθεί επ’ αόριστον, σε αντάλλαγμα για μια συνολική και επαληθεύσιμη ειρηνευτική συμφωνία με εγγυήσεις ασφαλείας.
Όπως αναφέρει το CNN, αρκετοί επικριτές της συνεχιζόμενης βοήθειας προς την Ουκρανία ανησυχούν για το αν τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ διακυβεύονται, αναρωτώμενοι αν η χώρα εμπλέκεται σε έναν πόλεμο αντιπροσώπων με τη Ρωσία που θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε πυρηνική σύγκρουση.
Το σχέδιο του Κέλογκ προσφέρει στην Ουκρανία μια ευκαιρία να τερματίσει τη βία, τη στιγμή που αντιμετωπίζει σημαντικές ήττες σε όλα τα μέτωπα και έχει περιορισμένα ανθρώπινα και στρατηγικά αποθέματα.