Η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) σχετικά με την πορεία ένταξης της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας τονίζει την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων στον τομέα του κράτους δικαίου, καθώς και στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.
Για τη Βόρεια Μακεδονία
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ΕΕ, εστιάζοντας στα θεμελιώδη δικαιώματα, το δικαστικό σύστημα και την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Είναι επίσης απαραίτητο να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα.
Σχετικά με τις σχέσεις καλής γειτονίας, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι οι υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα και η Συνθήκη Φιλίας με τη Βουλγαρία, πρέπει να εφαρμόζονται με καλή πίστη από όλα τα μέρη. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι κατά την ορκωμοσία της νέας Προεδρίας της Βόρειας Μακεδονίας, χρησιμοποιήθηκε το όνομα «Μακεδονία» αντί του συνταγματικού ονόματος, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας.
Για την Αλβανία
Στην περίπτωση της Αλβανίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την πρώτη δέσμη κεφαλαίων που αφορούν τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στη δεύτερη διακυβερνητική διάσκεψη στις 15 Οκτωβρίου 2024. Ωστόσο, τονίζεται η ανάγκη οι αλβανικές αρχές να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις, εστιάζοντας στην ενίσχυση του κράτους δικαίου, την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και την προώθηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
Για τις μειονότητες
Η Επιτροπή επισημαίνει ότι η εφαρμογή του νομικού πλαισίου για τις μειονότητες παραμένει ανεπαρκής. Αν και το νομικό πλαίσιο είναι ευθυγραμμισμένο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, η εφαρμογή του είναι σε εκκρεμότητα, ιδιαίτερα όσον αφορά την αναγνώριση των εθνικών μειονοτήτων και τη χρήση των μειονοτικών γλωσσών.
Πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες. Η έκθεση τονίζει τη σημασία της διασφάλισης του δικαιώματος στην ιδιοκτησία, ιδίως όσον αφορά την πρώτη εγγραφή και αποζημίωση, μέσω της βελτίωσης της διαφάνειας στο κρατικό κτηματολόγιο και της ποιότητας των κτηματολογικών δεδομένων. Είναι επίσης κρίσιμο να διασφαλιστεί το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και αποτελεσματικά ένδικα μέσα σε περιπτώσεις απαλλοτρίωσης και αφαίρεσης περιουσιών.
Συνεργασία με την Ελλάδα
Η έκθεση αναφέρει ότι Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία έχουν ενισχύσει τη συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας, με έμφαση στην κατασκευή του αγωγού διασύνδεσης φυσικού αερίου και τον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ