Σύμφωνα με έρευνες, ολοένα και περισσότεροι χρήστες αποφασίζουν να αποσυρθούν από τις εφαρμογές γνωριμιών, αναζητώντας πιθανώς εναλλακτικούς τρόπους για να βρουν συντρόφους. Η Guardian αναφέρει ότι η αύξηση των εφαρμογών γνωριμιών την τελευταία δεκαετία έχει ανατρέψει τον τρόπο που οι άνθρωποι δημιουργούν σχέσεις. Μια έρευνα του Pew Research Center το 2022 αποκάλυψε ότι το 53% των ενηλίκων στις ΗΠΑ κάτω των 30 ετών έχει χρησιμοποιήσει online dating.
Ωστόσο, οι εφαρμογές αυτές έχουν προκαλέσει απογοήτευση σε πολλούς χρήστες. Σύμφωνα με την Pew, το 46% των χρηστών (και το 51% των γυναικών) δήλωσαν ότι είχαν αρνητική εμπειρία από τις διαδικτυακές γνωριμίες. Οι γυναίκες, ειδικότερα, νιώθουν ανησυχία και ευαλωτότητα, γεγονός που τις αποτρέπει από το να εκτίθενται στις πλατφόρμες.
Η αίσθηση της ανασφάλειας κρατάει τις γυναίκες μακριά από τις εφαρμογές γνωριμιών.
Οι γυναίκες αποχωρούν μαζικά από τις εφαρμογές, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε πεδία παρενόχλησης και κακοποίησης. Ο κύριος λόγος που δηλώνουν ότι απέχουν από τις διαδικτυακές γνωριμίες είναι η τοξικότητα της δεξαμενής των ραντεβού.
Μια μελέτη του 2020 αποκάλυψε ότι πολλές γυναίκες είχαν βιώσει βία στις πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων καταχρηστικών συμπεριφορών, ανεπιθύμητων σεξουαλικών εικόνων, και συναντήσεων με απατεώνες και νταήδες. Παρά την προσπάθεια τους να μπλοκάρουν αυτούς τους χρήστες, συχνά τους συναντούσαν σε άλλες εφαρμογές.
Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center το 2023, περισσότερες από τις μισές γυναίκες κάτω των 50 ετών που χρησιμοποίησαν ιστότοπους ή εφαρμογές γνωριμιών ανέφεραν ότι έλαβαν σεξουαλικά μηνύματα ή εικόνες που δεν ζήτησαν, ενώ περισσότερες από μία στις δέκα δέχθηκαν απειλές σωματικής βλάβης.
Οι γυναίκες βρίσκονται σε κίνδυνο σε αυτό το ψηφιακό περιβάλλον, που έχει διαμορφωθεί χωρίς κανόνες. Οι ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη για νομοθεσία που να αναγνωρίζει και να ποινικοποιεί αυτές τις μορφές κακοποίησης. Στην Αυστραλία, οι πλατφόρμες των εφαρμογών έχουν λάβει εντολή να καταρτίσουν κώδικες που θα προστατεύουν τους χρήστες από επικίνδυνες συμπεριφορές.
Μέχρι να υπάρξουν τέτοιες ρυθμίσεις, οι γυναίκες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος της διαδικτυακής παρενόχλησης. Πρέπει να ελέγχουν τα προφίλ, να επαληθεύουν τις ταυτότητες και να διαχειρίζονται την ιδιωτική τους ζωή.
Η μείωση της χρήσης των εφαρμογών γνωριμιών είναι συνεχής. Στο Tinder, για παράδειγμα, η δραστηριότητα των χρηστών μειώθηκε κατά 5% το 2021. Παράλληλα, οι μετοχές της Match Group (που διαχειρίζεται το Tinder και το Bumble) έχουν υποχωρήσει πάνω από 80%, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή τους αξία να μειωθεί κατά περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια.
Απογοήτευση της γενιάς Ζ
Αυτή η τάση αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις εταιρείες, οι οποίες προσπαθούν να ανακτήσουν τη δυναμική τους. Σύμφωνα με έρευνα της Savanta, το 90% της γενιάς Ζ εκφράζει απογοήτευση από τις εφαρμογές γνωριμιών. Η αίσθηση της ανασφάλειας και της ευαλωτότητας κρατάει τις γυναίκες μακριά από αυτές τις πλατφόρμες.
Πολλές μελέτες επισημαίνουν την αυξανόμενη ροή αρνητικών μηνυμάτων και περιστατικών παρακολούθησης και απάτης που στοχεύουν τις γυναίκες. Αυτό το κλίμα φόβου υπονομεύει την εμπιστοσύνη και ακυρώνει τον σκοπό των εφαρμογών.
Οι πλατφόρμες γνωριμιών οφείλουν να αναλάβουν πραγματική ευθύνη και να θέσουν ως προτεραιότητα την ασφάλεια των χρηστών τους, ιδίως των γυναικών, οι οποίες είναι οι πιο ευάλωτες απέναντι στην διαδικτυακή παρενόχληση και κακοποίηση.