15.1 C
Athens
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΕκλογές ΗΠΑ: Η Κάμαλα Χάρις νίκησε τον Τραμπ με χαμόγελα και ειρωνεία.

Εκλογές ΗΠΑ: Η Κάμαλα Χάρις νίκησε τον Τραμπ με χαμόγελα και ειρωνεία.

Η καμπάνια της Κάμαλα Χάρις είχε ως στόχο να αποφύγει τα λάθη της καμπάνιας του Τζο Μπάιντεν. Στο ντιμπέιτ που αποδείχθηκε καταστροφικό για τον πρόεδρο, φάνηκε ότι δεν ήταν προετοιμασμένος για την ένταση και την επιθετικότητα που παρουσίασε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Αντίθετα, η ομάδα της Χάρις είχε προετοιμαστεί με μια ποικιλία εκφράσεων και αντιδράσεων, ώστε να σχολιάσει τις επιθέσεις του αντιπάλου της, χωρίς να επιτρέπεται η διακοπή ή οι ερωτήσεις. Η Χάρις είχε δείξει από νωρίς ότι θα απαντήσει στις προσωπικές επιθέσεις του Τραμπ, ο οποίος την είχε επιτεθεί προσωπικά, ακόμα και σχολιάζοντας το χρώμα του δέρματός της, αντί να εστιάσει σε θέματα όπως η οικονομία ή η μετανάστευση, που είναι κεντρικά για τους Ρεπουμπλικάνους.

«Φαίνεται ότι έχει πολλά να πει για μένα», δήλωσε σε ένα πλήθος κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής της, προσθέτοντας με θάρρος: «Όπως λέει το ρητό, αν έχεις κάτι να πεις, πες το στα μούτρα μου». Έτσι, τον προκάλεσε στο ντιμπέιτ και όταν ο Τραμπ ανταποκρίθηκε, η καμπάνια της Χάρις ήταν έτοιμη να το εκμεταλλευτεί.

Κατά τη διάρκεια της 90λεπτης τηλεοπτικής αντιπαράθεσης, η οποία μεταδόθηκε σε split screen, η Χάρις χρησιμοποίησε ένα ευρύ φάσμα εκφράσεων καθώς μιλούσε ο πρώην πρόεδρος, εκφράζοντας τις σκέψεις της μέσα από ειρωνείες, χαμόγελα και αργά ανοιγοκλείσματα των ματιών της.

Η αντίδραση της Χάρις θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως «προσπαθώ να καταλάβω αν χρειάζεστε βοήθεια ή αν είστε τόσο αδίστακτος να λέτε τέτοια ψέματα». Μια έκφραση που χρησιμοποιούσε και ο Ομπάμα.

Ποικιλία εκφράσεων – Κάμαλα Χάρις σε κάθε περίσταση

Στο εξωτερικό, οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι συχνά παρακολουθούν σεμινάρια υποκριτικής για να αναπτύξουν τις μη λεκτικές τους δεξιότητες. Στις ΗΠΑ, οι πολιτικοί σπάνια διακόπτουν ο ένας τον άλλον, περιμένοντας να ολοκληρώσει ο συνομιλητής τους. Αυτός ο σεβασμός στη διαδικασία συζήτησης ενισχύει το ενδιαφέρον για την πολιτική, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου οι πολιτικές συζητήσεις είναι συχνά χαοτικές.

Η Χάρις χρησιμοποίησε διάφορες εκφράσεις, όπως το κούνημα του κεφαλιού της καθώς κρατούσε σημειώσεις, το αργό κλείσιμο των ματιών της και το ειρωνικό χαμόγελο, για να απαντήσει στις επιθέσεις του Τραμπ. Αυτές οι εκφράσεις συνοδεύονταν από γκριμάτσες και χαμόγελα, ακόμη και όταν ο Τραμπ έκανε ακραίες δηλώσεις για μετανάστες.

Όταν ο Τραμπ δήλωσε ότι η Χάρις είναι μαρξίστρια, εκείνη αντέδρασε με μια χαρακτηριστική γκριμάτσα, γέρνοντας προς τα πίσω και κοιτάζοντας τον με απορία. Όταν εκείνος αντέτεινε ότι οι συγκεντρώσεις του είναι βαρετές, εκείνη χαμογέλασε, γνωρίζοντας ότι είχε πιάσει το «δόλωμα» που είχε προετοιμαστεί.

Η γλώσσα του σώματος είναι μια επιστήμη και στις ΗΠΑ είναι κωδικοποιημένη, με πολιτικούς να γνωρίζουν ποιες εκφράσεις θα έχουν απήχηση στο κοινό τους.

Όταν ο Τραμπ αρχίζει να μιλάει για τους μετανάστες που τρώνε σκυλιά, η Χάρις ήδη έχει πάρει ύφος «Να δω τι θα πεις πάλι».

«Ελάτε τώρα, είπαμε alt right, αλλά τόσο χαμηλά;»

Μια χαρακτηριστική στιγμή ήταν όταν ο Τραμπ δήλωσε ότι οι μετανάστες «τρώνε τα σκυλιά» των Αμερικανών στο Σπρίνγκφιλντ. Η Χάρις γέλασε ανοιχτά, με ένα «Ω, έλα τώρα» που όλοι είδαν στα χείλη της, και ακολούθως ξέσπασε σε γέλιο, εκφράζοντας την απορία της για την αφελή δήλωση. Ως Έλληνες, γνωρίζουμε καλά πώς να αντιμετωπίζουμε τους «πολιτικούς κλόουν» με τέτοιες αντιδράσεις.

Η Χάρις είχε προετοιμαστεί να απαντήσει μη λεκτικά κατά τη διάρκεια των παραληρημάτων του Τραμπ, καθώς το κλειστό μικρόφωνο διασφάλιζε ότι δεν θα υπήρχαν διακοπές, εστιάζοντας την προσοχή πάνω της.

Ο Τραμπ, ως κακός ηθοποιός, δεν είχε τρόπο να αντεπεξέλθει σε αυτές τις αντιδράσεις. Αντίθετα, προσπαθούσε με αποτυχημένα επιχειρήματα να κερδίσει την προσοχή του κοινού.

Οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν τώρα να τον παρουσιάσουν ως τον «σωτήρα» των ζώων μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στρέφονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη με γατάκια και παπάκια, μαζί με τον «προστάτη τους».

Η μη λεκτική επικοινωνία της Κάμαλα Χάρις απέδωσε στο κοινό

Αυτή η στρατηγική δεν είχε απήχηση στους σκληρούς Ρεπουμπλικάνους, καθώς πολλοί από αυτούς θεωρούν τον Τραμπ ως τον σωτήρα τους. Ωστόσο, η Χάρις κατάφερε να προσεγγίσει το νεανικό και πιο σκεπτόμενο κοινό, καθώς το ύφος της θύμιζε κάποιον που προσπαθεί να ηρεμήσει ένα νήπιο που κλαίει. Αυτή η λεπτομέρεια κρύβει πίσω της μια προσεκτική στρατηγική και γνώση.

Με το που ολοκληρώθηκε το ντιμπέιτ, η Τέιλορ Σουίφτ έστειλε τον Τραμπ σπίτι του, με την απόδοσή της να έχει απήχηση στο κοινό.

Η Χάρις δεν έκανε το λάθος που έκανε ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αντιμετώπισε τις θεωρίες συνωμοσίας του Τραμπ με ανέκφραστο πρόσωπο, κάτι που μπορούσε να ερμηνευθεί ως έλλειψη αντεπιχειρημάτων.

«Εμπρός, Ντόναλντ, κάνε το ξέσπασμά σου και μετά θα μιλήσουν οι ενήλικες», έγραψε ο συγγραφέας Στίβεν Κινγκ στο X. «Εκείνος πήρε περισσότερο χρόνο από εκείνη, αλλά εκείνη δεν χρειαζόταν περισσότερο χρόνο. Το πρόσωπό της τα έλεγε όλα».

Ο Τραμπ δεν είχε άλλη επιλογή από το να ανακοινώσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε άλλα ντιμπέιτ, υποδεικνύοντας μια πλήρη αποτυχία της εμφάνισής του.

Με πληροφορίες από The Guardian

Monomaxos News
Monomaxos Newshttps://monomaxos.gr
Monomaxos Ενημερωθείτε με τα τελευταία νέα, εμπεριστατωμένα άρθρα και αναλύσεις. Η αξιόπιστη πηγή σας για ποιοτικό περιεχόμενο στην Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλέστερο